Αυτισμός και ημικρανίες: Υπάρχει σύνδεση;

Αυτισμός και ημικρανίες: Υπάρχει σύνδεση;

August 4, 2022 0 Von admin

Ο πόνος είναι δικαιολογημένη ανησυχία για τους γονείς παιδιών με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού. Οι διαταραχές στην επικοινωνία μπορεί να σημαίνουν ότι τα παιδιά δυσκολεύονται να εκφράσουν τον πόνο με λέξεις, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να παραλείψουν σοβαρές καταστάσεις και συμπτώματα. Με περισσότερους αυτιστικούς ενήλικες να αναζητούν συμβουλές σχετικά με τις διαταραχές του πονοκεφάλου, η σχέση μεταξύ αυτισμού και ημικρανίας αξίζει μια πιο προσεκτική ματιά.

Αυτισμός και ημικρανίες: Υπάρχει σύνδεση;  https://www.autismparentingmagazine.com/autism-migraines

Το παιδί μου χτύπησε το κεφάλι του στο πάτωμα δυνατά, επανειλημμένα και επίτηδες… ήταν ένα από τα πιο αναστατωμένα πράγματα που έχω δει ποτέ. Αυτό το συναίσθημα μοιράζονται συχνά διστακτικά οι γονείς παιδιών με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού. Μερικοί πιστεύουν ότι τα ζητήματα της αισθητηριακής επεξεργασίας οδηγούν στη συμπεριφορά, άλλοι εικάζουν για φλεγμονή ή «εγκέφαλο που πονάει».

Ένας εγκέφαλος που πονάει

Το χτύπημα του κεφαλιού, η κατάρρευση και άλλες συμπεριφορές οδηγούν τους γονείς να αναρωτιούνται εάν το παιδί τους μπορεί να πονάει. Οι προκλήσεις επικοινωνίας, ειδικά για παιδιά που δεν μιλούν ή δεν φωνάζουν, αυξάνουν την ανησυχία—τι γίνεται αν ένα παιδί με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού υποφέρει από έντονο πόνο, όπως χρόνιους πονοκεφάλους και αγωνίζεται να ζητήσει βοήθεια;

Οι γονείς που ανησυχούν για τις ημικρανίες στα παιδιά τους μπορεί να θέλουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επώδυνη κατάσταση—ειδικά έρευνα που διερευνά τον επιπολασμό στον παιδιατρικό αυτιστικό πληθυσμό. Οι ημικρανίες και άλλες διαταραχές πονοκεφάλου διαγιγνώσκονται και αντιμετωπίζονται από επαγγελματίες του ιατρού. Αυτές οι παθήσεις δεν πρέπει ποτέ να αυτοδιαγνωστούν ή να αντιμετωπιστούν χωρίς να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο ή τον ψυχίατρο του παιδιού σας.

Ημικρανία

Μερικές φορές η λέξη ημικρανία χρησιμοποιείται λανθασμένα για να αναφέρεται σε έντονο πονοκέφαλο. Οι ημικρανίες δεν είναι κακοί πονοκέφαλοι, μπορεί να είναι μια σοβαρή νευρολογική ασθένεια, με διάφορα συμπτώματα, που απαιτούν διαφορετική παρέμβαση και θεραπεία. Οι αύρες ημικρανίας (μια άλλη λέξη που συχνά προκαλεί σύγχυση) είναι τα αισθητηριακά συμπτώματα, όπως λάμψεις φωτός, που συμβαίνουν πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά από μια ημικρανία.

Τα συμπτώματα της διαταραχής της κεφαλαλγίας στα παιδιά περιλαμβάνουν, αλλά δεν περιορίζονται σε:

  • Πόνος (μπροστά ή στα πλάγια του κεφαλιού) που σφύζει ή σφυροκοπάει στη φύση
  • Ο πόνος είναι σημαντικός, σε βαθμό που παρεμποδίζει τις δραστηριότητες
  • Ο πόνος στο κεφάλι μπορεί να επιδεινωθεί με τη σωματική δραστηριότητα
  • Η απώλεια της όρεξης, η ναυτία ή ακόμα και ο έμετος μπορεί να συνοδεύουν τον πόνο στο κεφάλι
  • Εξαιρετική ευαισθησία στο φως, τη μυρωδιά και τον ήχο

Ενώ χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα για την πιθανή σχέση μεταξύ της διαταραχής του φάσματος του αυτισμού (ΔΑΑ) και των πονοκεφάλων ημικρανίας, μια πρόσφατη μελέτη φάνηκε να επιβεβαιώνει τη ΔΑΦ ως ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για ημικρανία (Lee et al., 2021). Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν:

  • Σε σύγκριση με εκείνους χωρίς ΔΑΦ, τα παιδιά και οι έφηβοι στο φάσμα ήταν πιο πιθανό να αναπτύξουν ημικρανία αργότερα στη ζωή
  • Η ΔΑΦ βρέθηκε να είναι ένας ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για ημικρανία (μετά από προσαρμογές για ψυχιατρικές και ιατρικές συννοσηρότητες, τα παιδιά και οι νέοι με αυτισμό είχαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν ημικρανία σε σύγκριση με εκείνους χωρίς ΔΑΦ)
  • Ο κίνδυνος φαινόταν ιδιαίτερα σημαντικός στους άνδρες στο φάσμα

Ειδική προσφορά

Μην χάσετε το Autism Parenting Summit.
Κάντε κλικ ΕΔΩ για να εγγραφείτε τώρα!

Κατά την έρευνα της συσχέτισης μεταξύ αυτισμού και ημικρανίας, οι διαταραχές της αισθητηριακής επεξεργασίας, το άγχος και η φλεγμονή είναι εξέχουσες περιοχές όπου η ΔΑΦ και οι πονοκέφαλοι ημικρανίας φαίνεται να συγκλίνουν.

Διαταραχές της αισθητηριακής επεξεργασίας

Μια συστηματική ανασκόπηση (Dellapiazza et al., 2018) αποκάλυψε ότι η άτυπη αισθητηριακή επεξεργασία αναφέρθηκε στο 82% έως 97% των συμμετεχόντων με αυτισμό. Οι γονείς συχνά αναφέρουν υπερευαισθησία ή/και υποευαισθησία στα παιδιά τους στο φάσμα. Ανέκδοτα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι τα αισθητηριακά δεδομένα και τα ερεθίσματα έχουν σημαντική επίδραση στη συμπεριφορά και την ευημερία των αυτιστικών ατόμων.

Η έρευνα (Genizi et al., 2019) έδειξε επίσης ότι ο επιπολασμός των δυσκολιών αισθητηριακής επεξεργασίας είναι σημαντικά υψηλότερος σε παιδιά με ημικρανία σε σύγκριση με υγιείς μάρτυρες. Η μελέτη πρότεινε περαιτέρω ότι οι δυσκολίες αισθητηριακής επεξεργασίας συσχετίζονται με χαμηλότερη ποιότητα ζωής στα παιδιά με ημικρανία.

Η αυξημένη ευαισθησία στον πόνο είναι μια σημαντική πτυχή της δυσκολίας αισθητηριακής επεξεργασίας που μπορεί να είναι ένας παράγοντας που συνδέει τις ημικρανίες με τον αυτισμό. Οι περισσότεροι ημικρανικοί έχουν συμπτώματα σωματοαισθητικής υπερευαισθησίας κατά τη διάρκεια επεισοδίων ημικρανίας (Schwedt, 2013). Μια αυξημένη ευαισθησία στον πόνο ή ένας χαμηλότερος ουδός πόνου φαίνεται να συμμερίζονται όσοι βρίσκονται στο φάσμα και οι ημικρανίες (Blau & Solomon, 1985). Ένας εγκέφαλος που αντιδρά υπερβολικά στον πόνο με περιορισμένα μέσα επικοινωνίας της δυσφορίας μπορεί να είναι η πραγματικότητα πολλών αυτιστικών παιδιών.

Αυτισμός και ημικρανίες https://www.autismparentingmagazine.com/autism-migraines
Ημικρανίες και Αυτισμός

Ανησυχία

Στο γενικό πληθυσμό, οι πονοκέφαλοι ημικρανίας φαίνεται να σχετίζονται με αισθητηριακή υπεραντιδραστικότητα και άγχος. μια μελέτη (Sullivan et al., 2014) έδειξε προκαταρκτικά στοιχεία για τη σχέση μεταξύ των πονοκεφάλων ημικρανίας, της αισθητηριακής υπεραντιδραστικότητας και των συμπτωμάτων άγχους σε παιδιά με ΔΑΦ.

Μια ισχυρή και σταθερή συσχέτιση μεταξύ άγχους και ημικρανιών (Karimi et al., 2021) έχει επιβεβαιωθεί. Επιπλέον, ο υψηλός επιπολασμός των αγχωδών διαταραχών σε αυτιστικούς νέους είναι καλά τεκμηριωμένος (Vasa & Mazurek, 2015). Τα συμπτώματα του άγχους, όπως η υπερβολική ανησυχία και ο φόβος, μπορεί να αποτελούν μέρος του «κλινικού φάσματος της ημικρανίας» – αντίθετα, ο πόνος στο κεφάλι θα μπορούσε επίσης να είναι μέρος του «κλινικού φάσματος του άγχους» (Peres et al., 2017).

Ένα παιδί στο φάσμα με άτυπη αντίληψη του πόνου μπορεί να βιώσει πονοκεφάλους διαφορετικά, πιο έντονα σε σύγκριση με τους νευροτυπικούς συνομηλίκους. Προσθέτοντας στην πρόκληση του χαμηλού ορίου πόνου, τα συμπτώματα άγχους αυξάνουν την πιθανότητα διαταραχών κεφαλαλγίας στα αυτιστικά παιδιά.

Φλεγμονή

Δρ Θεοχάρης Θεοχαρίδης, αν Σύνοδος Κορυφής Γονέων για τον Αυτισμό ομιλητής, δημοσίευσε έρευνα σχετικά με τα μαστοκύτταρα (κύτταρα που εμπλέκονται στην ανοσολογική απόκριση και τις αντιδράσεις αλλεργίας) και τον ρόλο τους στη νευροφλεγμονή. Τα μαστοκύτταρα και η έκκριση φλεγμονωδών μορίων θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ανάπτυξη ΔΑΦ και ημικρανιών (Theoharides et al., 2016).

Ο αυτισμός συχνά συνυπάρχει παράλληλα με άλλες καταστάσεις ή διαταραχές: η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, η επιληπτική διαταραχή, η διπολική διαταραχή και άλλες τέτοιες καταστάσεις δεν σχετίζονται μόνο με τον αυτισμό αλλά και με τους πονοκεφάλους ημικρανίας. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για την κατανόηση των δεσμών μεταξύ αυτών των καταστάσεων. Οι γονείς που υποπτεύονται οποιοδήποτε νευρολογικό ή νευροαναπτυξιακό πρόβλημα θα πρέπει να συμβουλευτούν έναν εξειδικευμένο ιατρό το συντομότερο δυνατό.

Έντονος πόνος, περιορισμένα μέσα επικοινωνίας

Έχοντας γνώση της πιθανής σχέσης μεταξύ αυτισμού και ημικρανίας, οι γονείς θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση για οποιαδήποτε συμπεριφορά ή προσπάθεια επικοινωνίας ενός παιδιού που παλεύει με πονοκέφαλο τύπου τάσης ή ακόμα και ημικρανία. Τα κοινά συμπτώματα που αναφέρθηκαν από τους γονείς που οδηγούν στην αναζήτηση αξιολόγησης περιλαμβάνουν το ότι το παιδί δεν συμπεριφέρεται σαν τον εαυτό του, ευερεθιστότητα και δυσανεξία στη διατροφή (Quinn et al., 2018).

Για παιδιά που δεν μιλούν ή δεν φωνάζουν, η συμπεριφορά μπορεί να παρέχει ενδείξεις ότι ένα παιδί πρέπει να αξιολογηθεί ιατρικά για διαταραχή πονοκεφάλου. Ενθάρρυνση και διδασκαλία των παιδιών να μοιράζονται τη δυσφορίαοπτικά ή προφορικά, θα βοηθήσει ένα παιδί να αισθάνεται ασφαλές, γνωρίζοντας ότι οι φροντιστές μπορούν να ειδοποιηθούν για τον πόνο.

Βιβλιογραφικές αναφορές:

Blau, JN, & Solomon, F. (1985). Οσμή και άλλες αισθητηριακές διαταραχές στην ημικρανία. Περιοδικό Νευρολογίας, 232(5), 275–276. https://doi.org/10.1007/BF00313864.

Dellapiazza, F., Vernhet, C., Blanc, N., Miot, S., Schmidt, R., & Baghdadli, A. (2018). Σχέσεις μεταξύ της αισθητηριακής επεξεργασίας, των προσαρμοστικών συμπεριφορών και της προσοχής σε παιδιά με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού: Μια συστηματική ανασκόπηση. Ψυχιατρική έρευνα, 27078–88. https://doi.org/10.1016/j.psychres.2018.09.023

Genizi, J., Halevy, A., Schertz, M., Osman, K., Assaf, N., Segal, I., Srugo, I., Kessel, A., & Engel-Yeger, B. (2019) . Οι δυσκολίες της αισθητηριακής επεξεργασίας συσχετίζονται με τη σοβαρότητα της νόσου και την ποιότητα ζωής στα παιδιά με ημικρανία. Σύνορα στη νευρολογία, 10448. https://doi.org/10.3389/fneur.2019.00448.

Karimi, L., Wijeratne, T., Crewther, SG, Evans, AE, Ebaid, D., & Khalil, H. (2021). Η συννοσηρότητα ημικρανίας-άγχους μεταξύ των ημικρανιών: μια συστηματική ανασκόπηση. Σύνορα στη νευρολογία, 11613372. https://doi.org/10.3389/fneur.2020.613372.

Lee, Ting-Yi & Tsai, Shih-Jen & Chen, Yu-Chun & Chen, Mu-Hong. (2021). Κίνδυνος ανάπτυξης ημικρανίας μεταξύ παιδιών και εφήβων με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού: Μια εθνική διαχρονική μελέτη. Έρευνα στις Διαταραχές του Αυτιστικού Φάσματος. 89. 101880. 10.1016/j.rasd.2021.101880.

Peres, M., Mercante, J., Tobo, PR, Kamei, H., & Bigal, ME (2017). Συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης και ημικρανία: έρευνα προσέγγισης με βάση τα συμπτώματα. Το ημερολόγιο του πονοκεφάλου και του πόνου, 18(1), 37. https://doi.org/10.1186/s10194-017-0742-1.

Quinn, BL, Solodiuk, JC, Morrill, D., & Mauskar, S. (2018). CE: Original Research: Pain in Nonverbal Children with Medical Complexity: A Two-year Retrospective Study. Το αμερικανικό περιοδικό της νοσηλευτικής, 118(8), 28–37. https://doi.org/10.1097/01.NAJ.0000544137.55887.5a.

Schwedt TJ (2013). Πολυαισθητηριακή ολοκλήρωση στην ημικρανία. Σύγχρονη γνώμη στη νευρολογία, 26(3), 248–253. https://doi.org/10.1097/WCO.0b013e328360edb1.

Sullivan, JC, Miller, LJ, Nielsen, DM, & Schoen, SA (2014). Η παρουσία ημικρανιών και η συσχέτισή της με την αισθητηριακή υπεραντιδραστικότητα και τη συμπτωματολογία άγχους σε παιδιά με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού. Αυτισμός: το διεθνές περιοδικό έρευνας και πρακτικής, 18(6), 743–747. https://doi.org/10.1177/1362361313489377.

Theoharides, TC, Stewart, JM, Panagiotidou, S., & Melamed, I. (2016). Μαστοκύτταρα, εγκεφαλική φλεγμονή και αυτισμός. European Journal of Pharmacology, 77896–102. https://doi.org/10.1016/j.ejphar.2015.03.086.
Vasa, RA, & Mazurek, MO (2015). Μια ενημέρωση για το άγχος στους νέους με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού. Τρέχουσα γνώμη στην ψυχιατρική, 28(2), 83–90. https://doi.org/10.1097/YCO.0000000000000133.