Αυτισμός και Ψύχωση: Υπάρχει σύνδεση;

Αυτισμός και Ψύχωση: Υπάρχει σύνδεση;

März 14, 2022 0 Von admin

Υπήρξε μια περίοδος στην ιστορία που γράφτηκε εκτενώς για τη συννοσηρότητα μεταξύ ψυχιατρικών διαταραχών και διαταραχών του φάσματος του αυτισμού (ΔΑΑ) και μερικές φορές ο αυτισμός παρερμηνευόταν ως ψυχική ασθένεια. Ευτυχώς, αυτές τις μέρες υπάρχει πολύ περισσότερη κατανόηση, ευαισθητοποίηση και αποδοχή του αυτισμού. Ωστόσο, οι άνθρωποι εξακολουθούν να έχουν πολλές ερωτήσεις σχετικά με το τι είναι στην πραγματικότητα ο αυτισμός και εάν συνδέονται καταστάσεις όπως η ψύχωση.

Αυτισμός και Ψύχωση: Υπάρχει σύνδεση;  https://www.autismparentingmagazine.com/autism-psychosis-connection/

Σε αυτό το άρθρο, θα ρίξουμε μια ματιά σε αυτό το αμφιλεγόμενο θέμα και θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να κατανοήσουν τις διαφορές μεταξύ αυτισμού και ψύχωσης.

Ποια είναι τα ψυχολογικά συμπτώματα του αυτισμού;

Είναι γνωστό ότι η διαταραχή του φάσματος του αυτισμού παρουσιάζει συμπτώματα όπως κοινωνικά γνωστικά ελλείμματα, μαζί με ορισμένες περιορισμένες/επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές. Μια ερευνητική εργασία, Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος και Κλινικός Υψηλού Κινδύνου για Ψύχωση: Συστηματική Ανασκόπηση και Μετα-ανάλυσηδημοσιευτηκε σε Ανοιχτό Δελτίο Σχιζοφρένειαςαναφέρει ότι αυτά τα συμπτώματα υποδηλώνουν επικάλυψη μεταξύ ΔΑΦ και ψυχωσικών διαταραχών.

Οι ερευνητές δηλώνουν αμφιλεγόμενα ότι ο αυτισμός θεωρήθηκε πρόδρομος της ψύχωσης -κάτι με το οποίο πολλοί υποστηρικτές του αυτισμού διαφωνούν και με το οποίο ορισμένες άλλες ερευνητικές εργασίες έρχονται σε αντίθεση.

Υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ ψυχιατρικών διαταραχών και ΔΑΦ;

Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος και Κλινικός Υψηλού Κινδύνου για Ψύχωση: Συστηματική Ανασκόπηση και Μετα-ανάλυση, δείχνει ότι υπάρχουν αναμφισβήτητα ορισμένες ομοιότητες μεταξύ των ψυχιατρικών διαταραχών και της ΔΑΦ, καθώς και κάποιες διαφορές, ειδικά γύρω από τη δομή του εγκεφάλου.

Οι διαφορές στη δομή του εγκεφάλου περιλαμβάνουν εναλλακτική γονιδιωματική αποτύπωση. Εν τω μεταξύ, οι ομοιότητες περιλαμβάνουν τον τρόπο με τον οποίο η αμυγδαλή, ο ιππόκαμπος και ο προμετωπιαίος φλοιός συνδέονται και ανταποκρίνονται στις εμπειρίες.

Τι σχέση έχει η δομή του εγκεφάλου;

Οι ομοιότητες σε άτομα με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού και σχιζοφρένεια έναρξης στην παιδική ηλικία περιλαμβάνουν μεγαλύτερο μέγεθος εγκεφάλου, με αύξηση του μεγέθους στην αμυγδαλή και τον ιππόκαμπο στα άτομα με ΔΑΦ. Μια άλλη ομοιότητα είναι ότι το μέγεθος του εγκεφάλου ρυθμίζεται σε ένα μέσο μέγεθος μέχρι την πρώιμη ενήλικη ζωή.

Όταν διαβάζουμε έρευνα, είναι δύσκολο να αρνηθούμε τις ομοιότητες μεταξύ εκείνων που έχουν διαγνωστεί με σχιζοφρένεια έναρξης στην παιδική ηλικία και εκείνων με ΔΑΦ. Ο εγκέφαλος μεγαλύτερου μεγέθους επιτρέπει περισσότερες συνδέσεις που σχηματίζονται, στην πρώιμη παιδική ηλικία, μεταξύ της αμυγδαλής και του ιππόκαμπου και το κλάδεμα και το μέσο μέγεθος του εγκεφάλου που εμφανίζεται στην πρώιμη ενήλικη ζωή.

Σχετίζεται ο αυτισμός με τη σχιζοφρένεια;

Εν ολίγοις, η απάντηση είναι όχι. Ο αυτισμός και η σχιζοφρένεια είναι δύο διαφορετικές καταστάσεις. Ο αυτισμός δεν είναι ψυχική ασθένεια. Ο αυτισμός είναι (με λαϊκούς όρους) ένας «διαφορετικά καλωδιωμένος εγκέφαλος» και ένας νευροδιαφορετικός τρόπος ύπαρξης.

Ωστόσο, η διαταραχή του φάσματος του αυτισμού και οι ψυχιατρικές διαταραχές θεωρούνται γενικά αντίθετα άκρα σε ένα φάσμα της ανθρώπινης γνώσης. Η ανθρώπινη γνώση περιλαμβάνει την ικανότητα να σχηματίζει απόψεις και πεποιθήσεις μέχρι το πώς τα άτομα θα μπορούσαν να αλληλεπιδράσουν με τους γύρω τους και το περιβάλλον τους.

Ένα παράδειγμα περιλαμβάνει εκείνους που έχουν διαγνωστεί με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού συνήθως αντιμετωπίζουν δυσκολίες με την κοινωνική γνώση. Αντίθετα, όσοι έχουν διαγνωστεί με ψυχωσικά συμπτώματα, όπως η σχιζοφρένεια, εστιάζουν περισσότερο στη σύνδεση μεταξύ παρανοϊκών παραληρημάτων και μιας παρακμής στη θεωρία του νου.

Μπορεί η σχιζοφρένεια να θεωρηθεί εσφαλμένα με αυτισμό;

Δεδομένου ότι η σχιζοφρένεια και η ΔΑΦ θεωρούνται αντίθετα άκρα στο φάσμα των ψυχικών διαταραχών, θα ήταν δύσκολο να τις μπερδέψουμε μεταξύ τους. Ωστόσο, οι άνθρωποι μπορούν να διαγνωστούν και με τις δύο διαταραχές.

Ειδική προσφορά

Μην χάσετε το Autism Parenting Summit.
Κάντε κλικ ΕΔΩ για να εγγραφείτε τώρα!

Υπάρχουν επίσης ομοιότητες μεταξύ των δύο καταστάσεων, που μπορεί να προκαλέσουν κάποιες παρεξηγήσεις στις διαγνώσεις. Κυρίως όταν ένα άτομο διαγνωστεί τόσο με ΔΑΦ όσο και με ψυχωσική ασθένεια, όπως η σχιζοφρένεια.

Τι σχέση έχουν τα ψυχωσικά επεισόδια με τον αυτισμό;

Τα ψυχωτικά επεισόδια είναι ψευδαισθήσεις και αυταπάτες που επηρεάζουν τον γενικό πληθυσμό. Τα ψυχωσικά επεισόδια δεν επηρεάζουν άτομα που έχουν διαγνωστεί με ψυχωσική διαταραχή, όπως η σχιζοφρένεια.

Υπήρχε μια μελέτη στο άρθρο, Ο επιπολασμός των ψυχωτικών εμπειριών στη διαταραχή του φάσματος του αυτισμού και στα αυτιστικά γνωρίσματα: μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση, Αυτό έδειξε ότι τα άτομα με ΔΑΦ έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν ψύχωση, όπως αυταπάτες, από τον γενικό πληθυσμό.

Τα αυτιστικά άτομα είναι πιο πιθανό να διαγνωστούν με ψυχιατρικές διαταραχές;

Τα άτομα με ΔΑΦ μπορεί να έχουν έως και 24% περισσότερες πιθανότητες να έχουν κάποια μορφή ψυχωσικού επεισοδίου ως νευροτυπικό άτομο, σύμφωνα με το παραπάνω ερευνητικό άρθρο. Έδειξε επίσης ότι τα άτομα με αυτισμό έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν σχιζοφρένεια σε σχέση με τους νευροτυπικούς ελέγχους στη μελέτη.

Το σκεπτικό πίσω από τους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη ψύχωσης δεν έχει ερευνηθεί διεξοδικά και θα μπορούσε να οφείλεται σε εκφοβισμό και άλλες μορφές θυματοποίησης από συνομηλίκους. Επίσης, μπορεί να υπάρχουν ψευδώς θετικά για ψυχωσικά συμπτώματα ή εσφαλμένη επισήμανση των παρατηρήσεων. Πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα.

Ποιες συννοσηρικές διαταραχές μπορούν να αξιολογηθούν μαζί με τη διαταραχή του φάσματος του αυτισμού;

Όταν εξετάζουμε τις συννοσηρότητες και τον αυτισμό, υπάρχει μια σειρά από ιατρικές διαταραχές που μπορούν να συσχετιστούν με ορισμένα αυτιστικά άτομα. Υπάρχουν γενετικές διαταραχές όπως το σύνδρομο Fragile X και down, αγχώδεις διαταραχές, συμπτώματα όπως ημικρανίες και διαταραχές ύπνου και διαταραχές της διάθεσης.

Η σχιζοφρένεια και άλλες ψυχιατρικές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη, μπορεί επίσης να συμπίπτουν με τον αυτισμό. Όλα μπορούν να φαίνονται διαφορετικά και να επηρεάζουν το άτομο με διαφορετικούς τρόπους.

Είναι οι αυταπάτες σύμπτωμα της ΔΑΦ;

Οι ψευδαισθήσεις μεταξύ των ατόμων με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού θα μπορούσαν να είναι έως και 45% πιο πιθανές από τον γενικό πληθυσμό. Επίσης, ο επιπολασμός των ψευδαισθήσεων θα μπορούσε να είναι υψηλότερος από εκείνους των παραισθήσεων, αν και ένα συμπέρασμα σε αυτό το άρθρο δεν ήταν οριστικό.

Εάν βρεθεί ένας ισχυρός σύνδεσμος σε μελλοντικές μελέτες, το άρθρο ανέφερε ότι επειδή πολλά άτομα με ΔΑΦ έχουν ασθενέστερες κοινωνικές δεξιότητες και μπορεί να μην κατανοούν πάντα τις προθέσεις των ανθρώπων, μπορεί να είναι ότι σχηματίζουν αυταπάτες σχετικά με τις προθέσεις αυτές.

Μπορεί να υπάρχουν ψευδώς θετικά;

Μπορεί να υπάρχουν ψευδώς θετικά αποτελέσματα κατά την αξιολόγηση οποιουδήποτε τύπου ψυχιατρικής διαταραχής. Εάν υπήρχε μια ενέργεια ή ειπώθηκε κάτι που παρεξηγήθηκε θα μπορούσε να παρερμηνευθεί ως σύμπτωμα ψυχωτικής ασθένειας. Ωστόσο, με την υποστήριξη ενός καλού επαγγελματία ιατρού, θα πρέπει να συμβαίνει σπάνια.

Μια άλλη σκέψη είναι ότι η εσφαλμένη επισήμανση των συμπεριφορών ενός ατόμου μπορεί να προκαλέσει ψευδώς θετικά αποτελέσματα κατά την αξιολόγηση της ψύχωσης. Θα μπορούσαν επίσης να προκύψουν ψευδαισθήσεις ενός αυτιστικού ατόμου με άκαμπτες συμπεριφορές. Γι‘ αυτό είναι ζωτικής σημασίας οι γονείς να συμβουλεύονται αξιόπιστους επαγγελματίες για τυχόν ανησυχίες σχετικά με το παιδί τους.

Πώς μοιάζουν τα πρώιμα ψυχωτικά συμπτώματα και σημεία στα παιδιά;

Η αξιολόγηση της ψύχωσης στα παιδιά ξεκινά με την αναγνώριση των συμπτωμάτων. Τα συμπτώματα στα παιδιά μπορεί να μοιάζουν με αυτά των ενηλίκων, αν και όταν τα συμπτώματα εμφανίζονται νωρίτερα στη ζωή τείνουν να επηρεάζουν τη συνολική συμπεριφορά και ανάπτυξη του παιδιού.

Τα πρώιμα ψυχωσικά συμπτώματα μπορεί να είναι τόσο απλά όσο οι καθυστερήσεις της γλώσσας, οι καθυστερήσεις στην επίτευξη αναπτυξιακών ορόσημων, μαζί με επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές, όπως το κούνημα μπρος-πίσω. Στους εφήβους, μπορεί να είναι τόσο ακραίες όσο οι αυταπάτες, οι ψευδαισθήσεις και οι αποδιοργανωμένες και εμφανείς καταθλιπτικές αλλαγές στη διάθεση και τη συμπεριφορά. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ωστόσο, ορισμένα από αυτά τα συμπτώματα μπορεί επίσης να είναι σημάδια ΔΑΦ ή άλλης νευροαπόκλισης, επομένως είναι σημαντικό να μην υποθέσετε ποτέ τίποτα.

Μην ξεχάσετε να ρωτήσετε τον γιατρό

Πρέπει να επαναλάβω ότι είναι πάντα σημαντικό να μιλάτε με τον γιατρό ή τον επαγγελματία του παιδιού εάν υπάρχουν ανησυχίες. Αυτά τα συμπτώματα καλύπτουν μια σειρά από διαφορετικές διαταραχές ή μπορεί να σημαίνουν ότι το παιδί αναπτύσσεται με τον δικό του ρυθμό.

Η λήψη γνωμάτευσης ενός γιατρού μπορεί να βοηθήσει στη διευκόλυνση της μη γνώσης και των ανησυχιών για το τι μπορεί να συμβαίνει. Προκειμένου να ξεκινήσουν οι αξιολογήσεις ή άλλη υποστήριξη, είναι απαραίτητο να δει ένα παιδί από γιατρό και στη συνέχεια να γίνουν περαιτέρω αξιολογήσεις.

Λοιπόν, τι σημαίνουν όλα αυτά;

Συνολικά, ένα άτομο που έχει διαγνωστεί με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού μπορεί να είναι πιο πιθανό να αναπτύξει και να διαγνωστεί με ψυχιατρική συννοσηρότητα, όπως η σχιζοφρένεια.

Δυστυχώς όμως, δεν υπάρχουν αρκετά πειστικά στοιχεία για να πούμε ότι οι ομοιότητες μεταξύ των καταστάσεων είναι αρκετές για να προκαλέσουν την αυξημένη πιθανότητα διάγνωσης και των δύο διαταραχών.

Θα ήταν λάθος να πούμε ότι κάποιος με αυτισμό θα έχει κάποια μορφή ψυχιατρικής διαταραχής. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί παράγοντες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αυτή την ψυχιατρική συννοσηρότητα.

Τι λένε οι μελέτες;

Οι μέχρι σήμερα μελέτες δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμπέρασμα επειδή τα δεδομένα δεν ήταν πλήρη. Μόλις διεξαχθούν περισσότερες μελέτες και μεγαλύτερη συνέπεια, μπορεί να υπάρχουν περισσότερες διαθέσιμες πληροφορίες για τον εντοπισμό του τρόπου με τον οποίο θα μπορούσαν να διαγνωστούν και οι δύο αυτές διαταραχές.

Ο κόσμος του αυτισμού και της γνώσης που αποκτήθηκε έχει βελτιωθεί αλματωδώς από την εποχή που ο αυτισμός θεωρούνταν πρόδρομος της σχιζοφρένειας. Καθώς διεξάγονται περισσότερες μελέτες και συλλέγονται περισσότερα δεδομένα, θα είναι διαθέσιμες περισσότερες γνώσεις για να προχωρήσουμε περαιτέρω την ευαισθητοποίηση για τον αυτισμό.

Τι μπορείς να κάνεις?

Ως γονέας ή φροντιστής κάποιου που έχει διαγνωστεί με ΔΑΦ, εάν έχετε ερωτήσεις ή/και ανησυχίες, η πρώτη στάση θα πρέπει να είναι να μιλήσετε με τον γιατρό του παιδιού σας.

Αν και δεν είναι εγγυημένο ότι μόνο και μόνο επειδή κάποιος έχει αυτισμό θα έχει και σχιζοφρένεια, θα μπορούσε να είναι μια πιθανότητα. Είναι καλή ιδέα να παρακολουθήσετε μερικά από τα σημεία και συμπτώματα που έχουν συζητηθεί νωρίτερα στο άρθρο.

Ένας άλλος καλός πόρος είναι μια τοπική μονάδα ψυχικής υγείας ή/και μια τοποθεσία παροχής υπηρεσιών υγείας και ανθρώπινων υπηρεσιών. Θα πρέπει να έχουν διαθέσιμες υπηρεσίες και πόρους και μπορεί να είναι σε θέση να υποδείξουν κάποιον προς τη σωστή κατεύθυνση για να λάβουν τις κατάλληλες υπηρεσίες ή/και θεραπείες που απαιτούνται για να ζήσουν την καλύτερη δυνατή ζωή!

βιβλιογραφικές αναφορές

Al-Beltagi, M. (2021). Αυτιστικά ιατρικά νοσήματα. Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8085719/

Ando, ​​S., Fujikawa, S., Kasai, K., Kiyono, T., Morishima, R., Morita, M., Nishida, A., & Yamasaki, S. (2020). Ο επιπολασμός των ψυχωτικών εμπειριών στη διαταραχή του φάσματος του αυτισμού και στα αυτιστικά γνωρίσματα: μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση. Ανοιχτό Δελτίο Σχιζοφρένειας. https://academic.oup.com/schizbullopen/article/1/1/sgaa046/5899822

de Paul, G., Santosh, P., Singh, J., & Vaquerizo-Serrano, J. (2021). Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος και Κλινικός Υψηλού Κινδύνου για Ψύχωση: Συστηματική Ανασκόπηση και Μετα-ανάλυση. Journal of Autism and Developmental Disorders. https://link.springer.com/article/10.1007/s10803-021-05046-0

https://www.nationwidechildrens.org/conditions/psychosis