Γιορτάστε την Εβδομάδα Απαγορευμένων Βιβλίων ασκώντας το δικαίωμά σας να διαβάζετε

Γιορτάστε την Εβδομάδα Απαγορευμένων Βιβλίων ασκώντας το δικαίωμά σας να διαβάζετε

September 20, 2022 0 Von admin

Η Εβδομάδα Απαγορευμένων Βιβλίων είναι μια ετήσια εκδήλωση που γιορτάζει την ελευθερία της ανάγνωσης και εφιστά την προσοχή στις βλάβες της λογοκρισίας.

Η Εβδομάδα Απαγορευμένων Βιβλίων γιορτάζει την ελευθερία της ανάγνωσης και υπογραμμίζει τις τρέχουσες και ιστορικές προσπάθειες λογοκρισίας βιβλίων σε βιβλιοθήκες και σχολεία. Για 40 χρόνια, η ετήσια εκδήλωση συγκεντρώνει ολόκληρη την κοινότητα του βιβλίου — βιβλιοθηκονόμους, βιβλιοπώλες, εκδότες, δημοσιογράφους, δάσκαλους και αναγνώστες κάθε είδους — σε κοινή υποστήριξη της ελευθερίας αναζήτησης και έκφρασης ιδεών, ακόμη και εκείνων που κάποιοι θεωρούν ανορθόδοξους ή μη δημοφιλής. Τα βιβλία που παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Απαγορευμένων Βιβλίων έχουν όλα στοχοποιηθεί για αφαίρεση ή περιορισμό σε βιβλιοθήκες και σχολεία. Εστιάζοντας στις προσπάθειες σε ολόκληρη τη χώρα για την κατάργηση ή τον περιορισμό της πρόσβασης σε βιβλία, η Εβδομάδα Απαγορευμένων Βιβλίων εφιστά την εθνική προσοχή στις βλάβες της λογοκρισίας.

Σε μια εποχή έντονης πολιτικής πόλωσης, το προσωπικό των βιβλιοθηκών σε κάθε πολιτεία αντιμετωπίζει έναν άνευ προηγουμένου αριθμό προσπαθειών απαγόρευσης βιβλίων. Παρακολούθησε το Γραφείο Διανοητικής Ελευθερίας της ALA 729 προκλήσεις για υλικό και υπηρεσίες βιβλιοθηκών, σχολείων και πανεπιστημίων το 2021, με αποτέλεσμα περισσότερες από 1.597 προκλήσεις ή αφαιρέσεις μεμονωμένων βιβλίων. Τα περισσότερα στοχευμένα βιβλία ήταν από ή σχετικά με άτομα μαύρου ή LGBTQIA+.

Το θέμα της Εβδομάδας Απαγορευμένων Βιβλίων 2022 είναι «Τα βιβλία μας ενώνουν. Η λογοκρισία μας διχάζει». Το να μοιραζόμαστε ιστορίες σημαντικές για εμάς σημαίνει να μοιραζόμαστε ένα μέρος του εαυτού μας. Τα βιβλία ξεπερνούν τα όρια και δημιουργούν συνδέσεις μεταξύ των αναγνωστών. Η λογοκρισία, από την άλλη, δημιουργεί φραγμούς. Η Εβδομάδα Απαγορευμένων Βιβλίων είναι ταυτόχρονα μια υπενθύμιση της ενοποιητικής δύναμης των ιστοριών και του διχασμού της λογοκρισίας και μια έκκληση για δράση για τους αναγνώστες σε όλη τη χώρα για να απωθήσουν τις απόπειρες λογοκρισίας στις κοινότητές τους.

«Είναι μια επικίνδυνη περίοδος για τους αναγνώστες και τους δημόσιους υπαλλήλους που παρέχουν πρόσβαση σε υλικό ανάγνωσης. Οι αναγνώστες, ιδιαίτερα οι μαθητές, χάνουν την πρόσβαση σε κρίσιμες πληροφορίες και οι βιβλιοθηκονόμοι και οι δάσκαλοι δέχονται επίθεση επειδή κάνουν τη δουλειά τους».
– Deborah Caldwell-Stone, διευθύντρια του Γραφείου Διανοητικής Ελευθερίας του ALA

Ενωθείτε ενάντια στις απαγορεύσεις βιβλίων είναι μια εθνική πρωτοβουλία για να δώσει τη δυνατότητα στους αναγνώστες παντού να σταθούν μαζί στον αγώνα κατά της λογοκρισίας. Αναλάβετε δράση και υπερασπιστείτε το δικαίωμα ανάγνωσης για όλους τους Αμερικανούς. Γίνετε μέλος του Κινήματος

Σχετικά με τις απαγορεύσεις βιβλίων και τις προκλήσεις

Τα βιβλία εξακολουθούν να απαγορεύονται και να αμφισβητούνται σήμερα. Μια πρόκληση είναι μια προσπάθεια αφαίρεσης ή περιορισμού υλικών, με βάση τις αντιρρήσεις ενός ατόμου ή μιας ομάδας. Απαγόρευση είναι η αφαίρεση αυτών των υλικών.

Ενώ τα βιβλία ήταν και εξακολουθούν να απαγορεύονται, μέρος του εορτασμού της Εβδομάδας Απαγορευμένων Βιβλίων είναι το γεγονός ότι, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, τα βιβλία έχουν παραμείνει διαθέσιμα. Αυτό συμβαίνει μόνο χάρη στις προσπάθειες των βιβλιοθηκονόμων, των δασκάλων, των μαθητών και των μελών της κοινότητας που σηκώνονται και μιλούν για την ελευθερία της ανάγνωσης.

George M. Johnson: Επίτιμη Έδρα της Εβδομάδας Απαγορευμένων Βιβλίων 2022

Ο George M. Johnson (they/them) είναι ένας βραβευμένος μαύρος μη δυαδικός ακτιβιστής και συγγραφέας του ο Νιου Γιορκ Ταιμς–μπεστ σέλερ απομνημονεύματα για νέους Όλα τα αγόρια δεν είναι μπλε (Farrar, Straus and Giroux, 2020) και Δεν Είμαστε Σπασμένοι (Little, Brown Books for Young Readers, 2021). Όλα τα αγόρια δεν είναι μπλεήταν ο τρίτος τίτλος στη λίστα των Top 10 πιο προκλημένων βιβλίων του 2021 της ALA. Διαβάστε περισσότερα για τον Γιώργο.