Εμπορικός Εξωραϊσμός Δημόσιων Χώρων.

1
Εμπορικός Εξωραϊσμός Δημόσιων Χώρων.

Εμπορικός Εξωραϊσμός των Δημόσιων Χώρων παρέχει ποιοτικό ανοιχτό πράσινο και προσβάσιμα μέρη για την κοινότητα. Από τους βατούς σκιερούς δρόμους μέχρι τον εμπορικό εξωραϊσμό γύρω από βιβλιοθήκες, μουσεία και κοινοτικά κέντρα, αυτές οι διαμορφωμένες περιοχές αποτελούν την καρδιά των τοπικών κοινοτήτων.

εμπορικός εξωραϊσμός δημόσιου χώρου
Εμπορική διαμόρφωση του δημόσιου χώρου στο Mill Park Sports and Aquatic Centre.

Είναι μέσα από αυτές τις περιοχές που πολλοί άνθρωποι στις τοπικές κοινότητες συνδέονται, παίζουν, περπατούν ή κάνουν ποδήλατο. Με αυτούς τους τρόπους, ο εμπορικός εξωραϊσμός υποστηρίζει την υγεία και την ευημερία των τοπικών κοινοτήτων, καθώς και την παροχή βασικών περιβαλλοντικών ενδιαιτημάτων για τα αυτόχθονα είδη. Ο σχεδιασμός του τοπίο εμπορικού κτιρίου έχει σημαντικό αντίκτυπο στην επιτυχία αυτών των δημόσιων χώρων.

Επαγγελματικός εξωραϊσμός με παιδότοπο.
Επαγγελματικός εξωραϊσμός με παιδότοπο. Σχέδιο από τον Angelo Carrafa Landscape Architects (ACLA)

Η Ιστορία των Δημόσιων Χώρων

Πολλοί από τους δημόσιους χώρους που βλέπουμε στις πόλεις σήμερα είναι αντανακλάσεις αρχαίων δημόσιων χώρων. Οι δημόσιοι χώροι δημοκρατικής πολιτικής συζήτησης έχουν τις ρίζες τους στα αρχαία ελληνικά Τώρα της Πόλης και επεκτάθηκαν στα αρχαία Ρωμαϊκά Φόρα. Οι Ρωμαίοι έπαιξαν επίσης καθοριστικό ρόλο στη διάδοση του ελληνικού περίστυλου κήπου της αυλής, ο οποίος αργότερα εξελίχθηκε στον κλειστό κήπο και την αυλή του αβαείου, σε όλη την Ευρώπη.

Δημόσιος Χώρος Αρχαία Αγορά Αθηνών.
Βικτοριανή γκραβούρα αρχαίας άποψης της Αγοράς στην Αθήνα. Σημειώστε το περιστύλιο κτήριο στο βάθος.

Οι αρχαίοι δημόσιοι χώροι ήταν κατά κύριο λόγο λειτουργικοί χώροι αγοράς, οδοί και χώροι συνάντησης και ως τέτοιοι ήταν κοινωνικοί χώροι.

Οι Πέρσες, οι Βαβυλώνιοι και οι Ασσύριοι

Πηγαίνοντας ακόμη πιο πίσω, οι περσικοί κήποι περιγράφονται στην παλαιά διαθήκη ως κήπους αναψυχής. Οι κήποι σχεδιάστηκαν για να μπορούν να απολαμβάνουν το δροσερό νερό και τη σκιά ιδιωτικά. Ο εξωραϊσμός περιελάμβανε επίσης τεχνητούς λόφους με βεράντες φυτεμένες με θάμνους και δέντρα.

Ελληνικοί Κήποι της Κλασικής Περιόδου

Ο αθλητισμός και οι δημόσιοι χώροι ήταν και τα δύο μεγάλα κομμάτια του ελληνικού πολιτισμού. Οι αθλητικοί χώροι εξελίχθηκαν στην ακαδημία και το λύκειο και ο κόσμος συγκεντρώθηκε σε αυτούς τους χώρους. Οι δημόσιοι χώροι στην ελληνική ζωή περιελάμβαναν δάση από σκιά, κάτι που είναι απαραίτητο σε έναν μεσογειακό κήπο. Περιλαμβάνονταν επίσης μερικές στοές, θέσεις θεατών και ο ίδιος ο χώρος ασκήσεων. Ήταν περίπου εκείνη την εποχή που ένας σχεδιασμός κήπου αυλής με σειρές από κολώνες που στηρίζουν τις στέγες πάνω από το καλυμμένο διάδρομο έγινε μέρος του αστικού τρόπου ζωής. Αυτό το σχέδιο κήπου έγινε γνωστό ως «περιστύλιο» από την ελληνική λέξη «περί» που σημαίνει γύρω (όπως στην περίμετρο) και «στυλ» που σημαίνει στήλη. Πιστεύεται ότι αυτό το στυλ αρχιτεκτονικής προήλθε από ναούς όπως ο ναός της Ήρας στη Σάμο και στη συνέχεια υιοθετήθηκε για οικιακά κτίρια.

Ελληνικοί δωρικοί κίονες και κήποι
Ελληνικοί δωρικοί κίονες και κήποι

Ελληνικοί Κήποι της Ελληνιστικής Περιόδου

Ο θάνατος του Μεγάλου Αλεξάνδρου ήταν η αρχή μιας νέας εποχής στην Ελλάδα όπου η χώρα ήταν λιγότερο αθηνοκεντρική. Νέοι πολυτελείς κήποι ή χώροι αναψυχής είχαν ξεπηδήσει στις ελληνικές αποικίες. Αξιοσημείωτοι μεταξύ αυτών ήταν οι κήποι στις Συρακούσες και την Αλεξάνδρεια. Αυτοί οι κήποι επηρεάστηκαν περισσότερο από κήπους στα ανατολικά. Επί Μεγάλου Αλεξάνδρου η Μακεδονία είχε σχηματίσει μια τεράστια αυτοκρατορία που εκτεινόταν από τη Μακεδονία έως περιοχές της Ινδίας. Μέσα στην αυτοκρατορία η εξάπλωση των ανθρώπων έφερε την αρχιτεκτονική και τον εξωραϊσμό σε διάφορες πόλεις. Μετά το θάνατο του Αλέξανδρου, η αυτοκρατορία διαιρέθηκε και οι διάφοροι βασιλιάδες ξόδεψαν χρήματα σε κήπους και αρχιτεκτονική για να εντυπωσιάσουν τους καλεσμένους τους.

Κήποι αναψυχής

Σύμφωνα με τον ιστορικό John Plumb, το 1700 στο Λονδίνο ήταν μια εποχή εμπορευματοποιημένης αναψυχής. Αυτό οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των εισοδημάτων και στην ανάπτυξη της μεσαίας τάξης στη Βρετανία. Νέες ιδέες προέκυψαν για το πώς οι άνθρωποι μπορούσαν να συνομιλούν και να κοινωνικοποιούνται μεταξύ τους, μία από αυτές είναι ο κήπος αναψυχής. Στις αγροτικές παρυφές του Λονδίνου του δέκατου όγδοου αιώνα, αναπτύχθηκαν κήποι αναψυχής σε μέρη όπως το Hampstead, το Ranelagh και το Vauxhall.

Οι κήποι Cremorne στις όχθες του Yarra

Οι κήποι Cremorne στις όχθες του Yarra κοντά στο Richmond ήταν το πρώτο πάρκο ψυχαγωγίας της Μελβούρνης. Η ιδέα των κήπων βασίστηκε στους κήπους Cremorne στο Chelsea του Λονδίνου.

Cremorne Gardens Μελβούρνη
Το Cremorne Gardens Melbourne βασίστηκε στους English Pleasure Gardens.

βοτανικοί κήποι

Οι Βοτανικοί Κήποι, όπως οι Βασιλικοί Βοτανικοί Κήποι της Μελβούρνης, έχουν διαμορφώσει σημαντικούς δημόσιους χώρους για τις κοινότητες εδώ και εκατοντάδες χρόνια.

Public Space Ornamental Lake Botanical Gardens Melbourne.

Οι Στόχοι Εμπορικής Εξωραϊσμού σε Δημόσιους Χώρους

Ο στόχος του σχεδιασμού εμπορικού εξωραϊσμού των δημόσιων χώρων θα πρέπει να είναι να γίνει ο δημόσιος χώρος ένα φιλόξενο και χωρίς αποκλεισμούς μέρος για την απόλαυση ανθρώπων κάθε ηλικίας και ικανότητας. Αυτό θα απαιτήσει από τον αρχιτέκτονα τοπίου να σχεδιάζει πρόσβαση σε αναπηρικά αμαξίδια, γέφυρες και ράμπες. Οι σχεδιαστές και οι πολεοδόμοι πρέπει να θεωρούν τους χρήστες ως το κύριο επίκεντρο του σχεδιασμού τοπίου.

Ράμπα δημόσιου χώρου για πρόσβαση με αναπηρικό αμαξίδιο στο Balwyn Community Centre.
Ράμπα δημόσιου χώρου για πρόσβαση με αναπηρικό αμαξίδιο στο Balwyn Community Centre. Σχέδιο από τον Angelo Carrafa Landscape Architects (ACLA)

Σχεδιασμός Εμπορικού Εξωραϊσμού

Ο καλά σχεδιασμένος εμπορικός εξωραϊσμός θα πρέπει επίσης να ενισχύσει τις ευκαιρίες για κοινωνικοποίηση, αναψυχή και χαλάρωση και μαζί με τους αισθητικούς στόχους, να συμβάλει στον τοπικό χαρακτήρα της γειτονιάς.

Εμπορικός εξωραϊσμός Melbourne Balwyn
Εμπορικός Εξωραϊσμός στο Balwyn Community Center

Για τους σκοπούς αυτούς, ο εμπορικός εξωραϊσμός και οι εγκαταστάσεις θα πρέπει όπου είναι δυνατόν να περιλαμβάνουν ποικιλία δραστηριοτήτων. Μερικά παραδείγματα αυτών περιλαμβάνουν γήπεδα τένις, μπάρμπεκιου, πίστες για σκούτερ, υπαίθρια γυμναστήρια καθώς και ήρεμες περιοχές όπως αστικούς υγροτόπους. Είναι σημαντικό να πρόκειται για κοινοτικές εγκαταστάσεις που είναι συχνά διαθέσιμες για ένα ευρύ φάσμα χρηστών σε διαφορετικές ώρες της ημέρας.

Εμπορική εγκατάσταση τοπίου. Ανθεκτικά έπιπλα εξωτερικού χώρου για πάρκα και δημόσιους χώρους

Η παροχή άνετων και ανθεκτικών καθισμάτων αποτελεί επίσης ουσιαστικό μέρος του εμπορικού σχεδιασμού εξωραϊσμού. Οι άνθρωποι στον δημόσιο χώρο χρειάζονται χώρους χαλάρωσης και ανάρρωσης καθώς και απλώς να συνομιλούν με φίλους.

(Σχέδιο από τον Angelo Carrafa Landscape Architects (ACLA) Commercial Landscape Architects )

Τα καθίσματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τα ηλικιωμένα μέλη της τοπικής κοινωνίας. Όπου είναι δυνατόν, τα κυρτά καθίσματα θα επιτρέπουν στους ανθρώπους να συνομιλούν και να ακούν και να βλέπουν ο ένας τον άλλον καλύτερα. Αυτό το κυρτό σχέδιο επίπλων θα ωφελήσει τα άτομα με προβλήματα ακοής όταν συνομιλούν με φίλους.

Εμπορικός εξωραϊσμός με χρήση καθισμάτων με χρήση ανακυκλωμένων υλικών.
Εμπορικός εξωραϊσμός με χρήση καθισμάτων με χρήση ανακυκλωμένων υλικών. (Φωτογραφία από Botton και Gardiner)

Υποδομές Εξωραϊσμού

Μεγάλο μέρος του κόστους του εμπορικού εξωραϊσμού των δημόσιων χώρων έγκειται στις σκληρές υποδομές. Αυτό περιλαμβάνει κατασκευές όπως ρέοντες τοίχους αντιστήριξης από σκυρόδεμα, γεωργικές αποχετεύσεις, συστήματα άρδευσης και μονοπάτια από σκυρόδεμα.

Επαγγελματικός Εξωραϊσμός με επιτόπιους τοίχους αντιστήριξης από μπετόν
Επαγγελματικός Εξωραϊσμός με επιτόπιους τοίχους αντιστήριξης από μπετόν. Σχέδιο από τον Angelo Carrafa Landscape Architects (ACLA)

Λεωφόροι επιβατών και Μέγεθος, Τοποθεσία και Σημαντικές Διεπαφές

Μερικοί άλλοι σημαντικοί παράγοντες για την επιτυχία του εμπορικού εξωραϊσμού του δημόσιου χώρου περιλαμβάνουν το μέγεθος, τη θέση και τις διεπαφές με γειτονικά ακίνητα. Στην ιδανική περίπτωση, τα μονοπάτια θα παρέχουν μια οδό μετακίνησης για περπάτημα ή ποδήλατο καθώς και μια ευχάριστη βόλτα για άσκηση.

Η βιωσιμότητα των Εμπορικών Σχεδίων Εξωραϊσμού

Ο σύγχρονος εμπορικός εξωραϊσμός χρησιμοποιεί εκτεταμένα φυτά της Αυστραλίας που είναι ανθεκτικά στην ξηρασία και συστήματα άρδευσης με σταγόνες. Τα ελκυστικά αυτοφυή χόρτα της Αυστραλίας χρησιμοποιούνται τόσο σε προγράμματα μαζικής φύτευσης όσο και σε ατομικά προγράμματα φύτευσης. Όταν φυτεύονται ως μεμονωμένα φυτά, αναμένεται ότι θα εξαπλωθούν φυσικά για να γεμίσουν μια περιοχή. Πολύ μεγαλύτερη χρήση της συλλογής όμβριων υδάτων γίνεται σε εμπορικούς εξωραϊσμούς καθώς και η χρήση κήπων βροχής, διαπερατού σκυροδέματος και διαπερατού πλακόστρωτου για το φιλτράρισμα και τη συγκράτηση του όμβριου νερού σε εμπορικά τοπία καθώς και σε πολυκατοικίες. Υπάρχει επίσης μια τάση στον εμπορικό εξωραϊσμό προς πολύ μεγαλύτερη χρήση ανακυκλωμένων υλικών για την κατασκευή ασφαλτοστρωμένων δρόμων και μονοπατιών καθώς και τη χρήση οικολογικού σκυροδέματος.

Mudstone Path
Το μονοπάτι από λασπόπετρα προς τους υγροτόπους του κοινοτικού κέντρου Balwyn.

Επαγγελματικός Εξωραϊσμός για Ενεργή Διαβίωση

Το πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας διεξήγαγε μια μελέτη το 2009 σχετικά με τη σχέση μεταξύ ενεργού διαβίωσης και παροχής δημόσιος ανοιχτός χώρος. Μεταξύ των βασικών ευρημάτων της μελέτης ήταν ότι ο ελκυστικός εμπορικός εξωραϊσμός οδηγεί σε μεγαλύτερη πιθανότητα σωματικής δραστηριότητας των ανθρώπων. Αυτός είναι ένας ακόμη τρόπος με τον οποίο ο αισθητικός σχεδιασμός του εμπορικού τοπίου συμβάλλει στην υγεία και την ευημερία της κοινότητας. Ένα άλλο βασικό εύρημα ήταν ότι «ο σχεδιασμός και οι ανέσεις ανοιχτού χώρου υψηλής ποιότητας είναι ζωτικής σημασίας».

Εγκατάσταση υπαίθριου γυμναστηρίου Balwyn Community Center
Εγκατάσταση υπαίθριου γυμναστηρίου Balwyn Community Centre. Σχέδιο από τον Angelo Carrafa Landscape Architects (ACLA)

Εμπορικός Εξωραϊσμός για την προσέλκυση επισκεπτών

Ο καλά σχεδιασμένος και κατασκευασμένος εμπορικός εξωραϊσμός θα χρησιμεύσει στην προσέλκυση επισκεπτών στον δημόσιο χώρο παρέχοντας σημαντική απήχηση στους δρόμους. Όταν διατίθενται ελκυστικές όψεις από τις ιδιοκτησίες διασύνδεσης και τις οδικές αρτηρίες, ο δημόσιος χώρος γίνεται μαγνήτης των ανθρώπων. Ο εμπορικός εξωραϊσμός μέσω της παροχής δέντρων, θάμνων και άλλου πράσινου θα δημιουργήσει μια αισθητική που ο κόσμος θα θέλει να επισκεφτεί. Ένας σημαντικός παράγοντας στον εμπορικό εξωραϊσμό της Μελβούρνης είναι η παροχή δέντρων σκιάς σε χώρους καθιστικών και χώρων στάθμευσης. Όπως και με τον εξωραϊσμό κατοικιών, είναι σημαντικό να περιοριστεί η ελκυστικότητα ενός δημόσιου χώρου.

Επισκευή γηπέδου τένις Balwyn
Κατασκευή γηπέδου τένις Balwyn Design by Angelo Carrafa Landscape Architects (ACLA) – Εμπορικοί αρχιτέκτονες τοπίου

Τι κάνει έναν υπέροχο δημόσιο χώρο;

Τι κάνει έναν δημόσιο χώρο υπέροχο;
Τι κάνει έναν δημόσιο χώρο υπέροχο; Εξήγηση από το Έργο για Δημόσιους Χώρους.

Να αναφέρω από το Έργο για Δημόσιους Χώρους. «Οι υπέροχοι δημόσιοι χώροι είναι εκείνα τα μέρη όπου γίνονται εορτασμοί, πραγματοποιούνται κοινωνικές και οικονομικές ανταλλαγές, φίλοι συναντώνται μεταξύ τους και αναμειγνύονται πολιτισμοί. Είναι οι «μπροστινές βεράντες» των δημόσιων ιδρυμάτων μας – βιβλιοθήκες, αγροικίες, σχολεία – όπου αλληλεπιδρούμε μεταξύ μας και με την κυβέρνηση. Όταν αυτοί οι χώροι λειτουργούν καλά, χρησιμεύουν ως σκηνή για τη δημόσια ζωή μας». – Έργο για Δημόσιους Χώρους

Σχετικές πληροφορίες Εμπορικού Εξωραϊσμού από το Red’s Landscaping Melbourne

Εμπορική Κατασκευή και Εξωραϊσμός

Balwyn Landscaping – Commercial Project

Commercial Landscaper Μελβούρνη

Melbourne Landscaper – Mill Park Leisure

© Red’s Landscaping Melbourne – Quality Landscapers Melbourne

Περισσότερες πληροφορίες για Δημόσιους Χώρους και Εμπορικό Εξωραϊσμό

Δημόσιος χώρος στο σταυροδρόμι των πάντων.

Γλωσσάρι Οδικών Διατροφικών Στρατηγικών.

Τι είναι ο δημόσιος χώρος και γιατί χρειάζεται προστασία.

Τοπίο Αυστραλία. Η Πολιτική του Δημόσιου Χώρου

Οδηγίες αστικής σχεδίασης για δημόσιο χώρο

Πάρκα και δημόσιοι χώροι της Μελβούρνης

Βικτωριανοί περίπατοι και δημόσιοι χώροι

Πίστωση Σχεδιασμού Τοπίου ACLA

Τεχνογνωσία Κηπουρικής

Schreibe einen Kommentar