Οι απαγορεύσεις βιβλίων δημιουργούν φόβο στα σχολεία

Οι απαγορεύσεις βιβλίων δημιουργούν φόβο στα σχολεία

September 20, 2022 0 Von admin
Εικόνα Ευγενική προσφορά της Αμερικανικής Ένωσης Βιβλιοθηκών

Με το σχολικό βιβλίο που απαγορεύει τις πολιτικές και τη νομοθεσία που προωθεί αποτελεσματικά τη λογοκρισία στην τάξη να τίθεται σε ισχύ σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, λίγες μέρες περνούν όπου αυτές οι ιστορίες δεν φαίνεται να διαπερνούν τις ειδήσεις μας.

Ως απάντηση στην πρόσφατη τάση της απαγόρευσης βιβλίων και άλλων μορφών λογοκρισίας στα σχολεία, η Ένωση Έρευνας Διαπολιτισμικής Ανάπτυξης (IDRA) παρακολουθεί την επίδραση της λογοκρισίας στην τάξη στους δασκάλους και τους μαθητές τους. Το IDRA παρουσίασε τα προκαταρκτικά ευρήματα της έρευνάς του σε μαρτυρία που υποβλήθηκε στην Επιτροπή Δημόσιας Εκπαίδευσης της Βουλής του Τέξας σχετικά με το νομοσχέδιο 3979 και το νομοσχέδιο 3 της Γερουσίας, αμφιλεγόμενα νομοσχέδια που εμποδίζουν τους δασκάλους να παρουσιάσουν υποκειμενικές απόψεις για ιδιαίτερα αμφιλεγόμενα θέματα.

«Αυτή η νομοθεσία έχει δημιουργήσει εχθρικά περιβάλλοντα εργασίας για εκπαιδευτικούς και ηγέτες περιφερειών», αναφέρει η μαρτυρία της IDRA για τις αρνητικές επιπτώσεις νομοσχεδίων όπως το HB 3979 και το SB 3. «Στις ομάδες εστίασης εκπαιδευτών IDRA, οι δάσκαλοι ανέφεραν ότι βίωσαν «διάχυτο φόβο», «κρίση και δυσπιστία» και «ανατριχιαστικό αποτέλεσμα» στον τρόπο με τον οποίο διδάσκουν και αλληλεπιδρούν με τους μαθητές, τους γονείς και τους διαχειριστές».

Οι αντίπαλοι του HB 3979 και του SB 3 ισχυρίζονται ότι λογοκρίνουν τους δασκάλους, απαιτώντας από αυτούς να αποφεύγουν να μιλάνε για σημαντικά θέματα όπως η φυλή και η σεξουαλικότητα στην τάξη. Σύμφωνα με τη μαρτυρία IDRA, το 58% των δασκάλων αναφέρει αρνητικές επιπτώσεις στις συζητήσεις και τα αναλυτικά τους προγράμματα στην τάξη. Επιπλέον, πάνω από τα δύο τρίτα των εκπαιδευτικών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι οι μαθητές τους δεν αισθάνονται πλέον ότι μπορούν να μιλήσουν ελεύθερα για αυτά τα θέματα, ακόμα κι αν μπορεί να επηρεάζονται από αυτά καθημερινά. Μεταξύ άλλων ευρημάτων, η IDRA διαπίστωσε επίσης ότι αυτές οι πολιτικές τελικά μειώνουν την ποιότητα του προγράμματος σπουδών συνολικά.

Αυτού του είδους οι πολιτικές δεν επηρεάζουν μόνο μαθητές και καθηγητές στο Τέξας. Σύμφωνα με το IDRA, 17 πολιτείες έχουν εφαρμόσει παρόμοιες πολιτικές λογοκρισίας στην τάξη, ενώ η πλειοψηφία των πολιτειών έχουν προτείνει παρόμοιες πολιτικές, πολλές από τις οποίες έχουν ασκήσει βέτο ή έχουν ανατραπεί.

Αυτό για να μην αναφέρουμε το βιβλίο απαγόρευσης των πολιτικών που φαίνεται να εμφανίζονται στις σχολικές περιοχές σε όλη τη χώρα, περιορίζοντας συχνά την πρόσβαση των μαθητών στη βιβλιογραφία για θέματα που αφορούν περιθωριοποιημένες ταυτότητες. Σύμφωνα με α Έκθεση PEN America ευρετηριάζοντας τις απαγορεύσεις βιβλίων σε όλες τις ΗΠΑ, σχεδόν 1.600 βιβλία απαγορεύτηκαν σε σχολικές βιβλιοθήκες ή τάξεις σε όλη τη χώρα από την 1η Ιουλίου 2021 έως την 1η Μαρτίου 2022.

Ως απάντηση σε έναν πρόσφατο γύρο απαγορεύσεων και αφαιρέσεων βιβλίων στο Τέξας, η IDRA, η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών και πολλές άλλες ομάδες υπεράσπισης έστειλαν επιστολή στην Ανεξάρτητη Σχολική Περιοχή Keller τον Αύγουστο καταδικάζοντας τις απαγορεύσεις.

«Η αφαίρεση αυτών των 41 βιβλίων από την Keller ISD βλάπτει τους μαθητές της περιοχής. Το κάνει και από τα δύο

καταστέλλοντας άμεσα την ομιλία και την πρόσβαση σε ιδέες και στέλνοντας το μήνυμα σε LGBTQ+, μαύρους, καστανούς και Εβραίους μαθητές ότι η Keller ISD απορρίπτει την ιστορία και το ότι ανήκουν στην κοινότητα», αναφέρεται στην επιστολή. «Οι μαθητές έχουν καλύτερες επιδόσεις, τόσο ακαδημαϊκά όσο και κοινωνικά, με πρόσβαση σε κείμενα που αντικατοπτρίζουν τις ταυτότητες και τις εμπειρίες τους στον κόσμο».

Άντριου Γουόρνερ