Σκαλοπάτια από σκυρόδεμα προβόλου (πλωτά σκαλοπάτια)

0
Σκαλοπάτια από σκυρόδεμα προβόλου (πλωτά σκαλοπάτια)

Τα σκαλοπάτια Concrete Cantilever, γνωστά και ως Concrete Floating Steps, είναι μπλοκ από σκυρόδεμα στην αυλή σας που φαίνονται σαν να επιπλέουν και να μην αγγίζουν το έδαφος. Δίνουν την ψευδαίσθηση του σκυροδέματος που επιπλέει. Δίνουν μια τραχιά αίσθηση του σκυροδέματος που επιπλέει για να δικαιολογήσει την τεχνική πρόοδο στον τομέα των κατασκευών. Θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί εάν οι τσιμεντόλιθοι μπορούν να επιπλέουν; Λοιπόν, μιλώντας απλά, ναι. Αλλά η απάντηση δεν είναι τόσο απλή.

Πλωτές σκάλες από μπετόν
Πλωτές σκάλες από μπετόν

Θα συζητήσουμε πώς να κατασκευάσουμε πρόβολα από συγκεκριμένα βήματα σε αυτό το άρθρο.

Αρχικά, η πλάκα/μπλοκ σκυροδέματος μπορεί να στηριχθεί με διάφορους τρόπους.

  1. Το απλούστερο είναι να στηρίζεται στο έδαφος όπως σε συνηθισμένες περιπτώσεις όπου ένα μπλοκ από οπλισμένο σκυρόδεμα μπορεί εύκολα να τοποθετηθεί σε σταθερό έδαφος και τέλος.
  2. Μετά την πρώτη, είναι η περίπτωση που χρησιμοποιούμε δοκούς για τη στήριξη της πλάκας σκυροδέματος.
  3. Μετά έρχεται το τμήμα που προεξέχει και τεχνικά ονομάζεται «πρόβολος».

Μας ενδιαφέρουν οι πλάκες/μπλοκ που έχουν συγκεκριμένο μήκος προεξοχής. Αυτή η εμφάνιση μπορεί να δημιουργηθεί χρησιμοποιώντας πολλές τεχνικές.

Η πρώτη αλλά πιο δύσκολη μέθοδος θα ήταν η δημιουργία μιας πραγματικής πλάκας προβόλου με σταθερό στήριγμα. Αυτό σημαίνει ότι το σκαλοπάτι/πλάκα θα στηρίζεται μόνο από τη μία πλευρά.

πλάκα από σκυρόδεμα προβόλου
Ένα τμήμα πλάκας από σκυρόδεμα προβόλου.

Αυτό είναι συνήθως δύσκολο να επιτευχθεί στην περίπτωση βημάτων για εμπορική διαμόρφωση εδάφους, καθώς αυτό απαιτεί ένα στήριγμα σαν δοκό που θα πρέπει να είναι αρκετά ισχυρό ώστε να αντέχει στη στρέψη και τη ροπή κάμψης που δημιουργούνται λόγω των φορτίων της προεξέχουσας πλάκας. Όχι μόνο θα ήταν δύσκολο να επιτευχθεί από τεχνική άποψη, αλλά θα κόστιζε και περισσότερο, καθώς απαιτεί περισσότερο χάλυβα.

Η ανάλυση τάσης δοκού προβόλου από σκυρόδεμα δείχνει τη σημασία του οπλισμού από χάλυβα.
Η ανάλυση τάσης δοκού προβόλου από σκυρόδεμα δείχνει τη σημασία του οπλισμού από χάλυβα.

Όταν σχεδιάζετε αυτό το είδος προβόλου, τα σκαλοπάτια θα πρέπει να είναι κατάλληλα σχεδιασμένα για να αντέχουν τα φορτία που θα κατέληγαν πιο παχιά και θα μπορούσαν να καταστρέψουν την εμφάνιση των σκαλοπατιών.

Αν και αυτό θα ήταν ένας πραγματικός πρόβολος, μια παρόμοια εμφάνιση μπορεί να δημιουργηθεί με μια εύκολη τεχνική όπου το βήμα θα υποστηρίζεται τεχνικά από ένα ισχυρό χώμα. Το μεγαλύτερο μέρος της πλάκας/σκαλοπατιού θα στηρίζεται από το έδαφος με ένα τμήμα της πλάκας να προεξέχει.

Το σκυρόδεμα που χρησιμοποιείται σε αυτό το σενάριο πρέπει να είναι καλής αντοχής και το σκαλοπάτι θα ενισχυθεί σύμφωνα με το σχέδιο για να υποστηρίζει τις ροπές κάμψης που δημιουργούνται από το φορτίο.

ξυλότυπος με πρόβολο ή πλωτό σκαλοπάτι
Το αιωρούμενο εφέ των βημάτων προβόλου δημιουργείται με έξυπνη χρήση του ξυλότυπου από σκυρόδεμα.

Εικόνα 2 Καλούπι για πλωτές βαθμίδες από σκυρόδεμα [2]

Το εφέ αιώρησης μπορεί να επιτευχθεί χρησιμοποιώντας τον ξυλότυπο όπου τοποθετείται ένα επιπλέον επίπεδο – 50mm x 100 – στη συγκεκριμένη περίπτωση. Το επίπεδο θα βρίσκεται στην πραγματικότητα πάνω από το άλλο σκαλοπάτι που δημιουργεί το αιωρούμενο αποτέλεσμα μετά την αφαίρεση του ξυλότυπου.

Τα συγκεκριμένα βήματα στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι 4 πόδια x 4 πόδια – που είναι ένα ονομαστικό μέγεθος. Ωστόσο, μπορούν να δημιουργηθούν μεγαλύτερα βήματα χρησιμοποιώντας την ίδια τεχνική. Εάν το προεξέχον τμήμα πρόκειται να είναι μεγαλύτερο από 4 ίντσες, θα πρέπει να παρέχεται περισσότερος χάλυβας στο επάνω μέρος του τμήματος προεξοχής για να αντισταθεί στην αρνητική ροπή κάμψης – προκαλεί καμπύλη αγκίστρωσης.

δοκός γουρούνι κάμψη
Κάμψη δοκού. Η επάνω επιφάνεια της κυρτής όψης βρίσκεται σε μέγιστη τάση και η κάτω επιφάνεια στη μέγιστη συμπίεση.

δοκός κρεμώντας κάμψη
Μια χαλάρωση σε ένα δοκάρι. Όταν μια δοκός κάμπτεται λόγω των ασκούμενων δυνάμεων κατά μήκος της επάνω φλάντζας της. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη συμπίεση στις επάνω ίνες του και την τάση στις κάτω ίνες του.

Cantilever Πλωτές βαθμίδες από σκυρόδεμα
Μπετόν πλωτά σκαλοπάτια υπό κατασκευή κοντά σε πισίνα. Κυμαινόμενο εφέ που δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας το προεξέχον τμήμα

Μια άλλη απλή μέθοδος είναι η κατασκευή θεμελίωσης χρησιμοποιώντας σκυρόδεμα και η τοποθέτηση προκατασκευασμένων πλακών από σκυρόδεμα στην κορυφή τους. Οι προκατασκευασμένες πλάκες σκυροδέματος πρέπει να έχουν καλή αντοχή για να εξασφαλίζουν μακροζωία.

Ιδέα κήπου.  Λίμνη με τσιμεντένιες πέτρες.
Ιδέα κήπου. Λίμνη με τσιμεντένιες πέτρες. Έκθεση λουλουδιών LG Eco-City Garden Chelsea 2018.

Είναι καλύτερα να περιβάλλετε τα σκαλιά με χαλίκι αφού η κατασκευή εξασφαλίσει σταθερότητα. Επιπρόσθετα, σκυρόδεμα περίπου 25 έως 30 MPa θα χρησιμοποιηθεί για να επιτευχθεί ένα ισχυρό βήμα σκυροδέματος που θα είναι ισχυρό και μακράς διαρκείας. Η ενίσχυση από χάλυβα μπορεί να παραλειφθεί εάν η προεξοχή δεν είναι μεγάλη. Ωστόσο, ο χαλύβδινος οπλισμός λειτουργεί κατά των ρωγμών συρρίκνωσης και γι‘ αυτό συνιστάται.

Εάν τα σκαλοπάτια περιβάλλονται από κήπο όπου το έδαφος μπορεί να είναι ευαίσθητο σε θειικά άλατα, το SRC – Sulphate Resisting Cement – ​​θα πρέπει να χρησιμοποιείται στο σκυρόδεμα για να αποφευχθεί η προσβολή θειικών που μπορεί να δημιουργήσει θρυμματισμό και ρωγμές στο σκυρόδεμα σε μεταγενέστερα στάδια.

Τα πλωτά σκαλοπάτια μπορούν να σχεδιαστούν με πολλούς τρόπους για να δημιουργήσουν γραφική είσοδο στο σπίτι σας.

πρόβολο τσιμεντένιο μονοπάτι σκαλοπάτια είσοδος σπιτιού
Στερεά σκαλοπάτια μονοπατιού για είσοδο σπιτιού.

Τα πλωτά σκαλιά από σκυρόδεμα μπορούν να συνδυαστούν με άλλες τεχνικές για να δημιουργήσουν ένα τέλειο τοπίο γύρω από το σπίτι σας. Τα πλωτά σκαλοπάτια από σκυρόδεμα μπορούν να συνδυαστούν με το εκτεθειμένο αδρανή σκυρόδεμα –δηλαδή πλωτά σκαλοπάτια με εμφανές σκυρόδεμα– για να δώσουν μια στιβαρή αλλά τελευταίας τεχνολογίας εμφάνιση στο σπίτι σας. Τα πλωτά σκαλοπάτια από σκυρόδεμα – είτε με εκτεθειμένο αδρανή σκυρόδεμα είτε όχι – μπορούν να παρακάμψουν το παραδοσιακό τοπίο των μονοπατιών από σκυρόδεμα.

Σχετικές πληροφορίες εξωραϊσμού από το Red’s τοπίου Μελβούρνη

Σχεδιασμός Τοπίου Μελβούρνη

7 πλεονεκτήματα για οδόστρωμα από εκτεθειμένο σκυρόδεμα

3 Καλύτερες τεχνικές κατασκευής μονοπατιών από σκυρόδεμα

Εκτεθειμένα μονοπάτια από σκυρόδεμα

3 καλύτεροι τύποι τοίχου αντιστήριξης από σκυρόδεμα

7 λόγοι για να επιλέξετε πεζοδρόμιο από σκυρόδεμα

Επιτόπιο σκυρόδεμα

Τάσεις Σχεδιασμού Τοπίου

Εξωραϊσμός της Μελβούρνης

Εμπορικός Εξωραϊσμός

© 2022 Reds Landscaping and Civil Melbourne

Αναφορές εξωραϊσμού και περαιτέρω ανάγνωση σχετικά με σκαλοπάτια προβόλου από σκυρόδεμα

[1] „Δοκός υπό στρέψη|www.BuildingHow.com.“ https://debug.pi.gr/default.aspx?ch=58 (πρόσβαση 05 Νοεμβρίου 2021).

[2] „Πώς να φτιάξετε πλωτά σκαλοπάτια από σκυρόδεμα – Σύγχρονος Σχεδιαστής Εσωτερικών Χώρων στα μέσα του αιώνα – Χαρτοφυλάκιο.“ https://www.destinationeichler.com/blog/how-to-make-floating-concrete-steps (πρόσβαση στις 05 Νοεμβρίου 2021).

[3] «Τι είναι οι στιγμές κάμψης που χαλαρώνουν και βαραίνουν; Δώσε τη σύμβασή του.» https://www.ques10.com/p/8873/what-are-sagging-and-hogging-bending-moments-give-/ (πρόσβαση στις 05 Νοεμβρίου 2021).

[4] «Πλοούμενα συγκεκριμένα βήματα – Πώς να κάνετε DIY, να σχεδιάσετε και να κατασκευάσετε». https://diy-garden.co.uk/floating-concrete-steps-how-to-diy-design-build/ (πρόσβαση στις 05 Νοεμβρίου 2021).

Schreibe einen Kommentar