Τεχνικές Κατασκευής Εμπορικού Κραστηρίου – Εξωραϊσμός Ερυθρών

0
Τεχνικές Κατασκευής Εμπορικού Κραστηρίου – Εξωραϊσμός Ερυθρών

Τεχνικές Κατασκευής Εμπορικού Κρασιού αποτελούν ζωτικό μέρος του εμπορικού εξωραϊσμού.

Πριν καν αρχίσουμε να συζητάμε για τις τεχνικές κατασκευής εμπορικών κρασπέδων, είναι σκόπιμο να θέσουμε μια απλή αλλά σημαντική ερώτηση: τι είναι ένα κράσπεδο;

Τι είναι το Curb; Τι είναι το Curbing;

Το κράσπεδο είναι ένας σύντομος τοίχος ή ένα φράγμα κατασκευασμένο συνήθως από μπλε πέτρα, σκυρόδεμα ή άσφαλτο. Από τεχνική άποψη, παρέχεται ένα κράσπεδο μαζί με υδρορροή για την ενίσχυση του οδοστρώματος του δρόμου καθώς αυτό συγκρατεί το πεζοδρόμιο από κάθε πλευρά. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα που συνοδεύονται από αυτό. Διαχωρίζει την αυλή και/ή τα μονοπάτια από το δρόμο. καθοδηγεί το νερό για τη σωστή αποστράγγιση μέσω της υδρορροής. αυξάνει την απορροή αποτρέποντας τη διαρροή νερού που μπορεί να επηρεάσει τον ίδιο τον δρόμο [1]–[3].

κατασκευή κρασπέδου από σκυρόδεμα
Κατασκευή κρασπέδου από σκυρόδεμα

Τώρα που καταλάβαμε τι είναι το κράσπεδο, ας δούμε τα είδη του και τα υλικά που χρησιμοποιούν. Τα περισσότερα κράσπεδα είναι κατασκευασμένα με σκυρόδεμα και άσφαλτο – το σκυρόδεμα είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο υλικό. Τα κράσπεδα από σκυρόδεμα μπορεί να είναι

  1. Κάθετο κράσπεδο
  2. Flush Curb
  3. Συναρμολογούμενο κράσπεδο [3].

Διαφορετικοί τύποι κράσπεδων από σκυρόδεμα

κράσπεδων τύπων

Εικόνα 1 Τύποι κρασπέδων από σκυρόδεμα [3]

Λεπτομέρειες σχεδίασης επιτόπιων πλαισίων.

Πώς κατασκευάζονται τα κράσπεδα;

Εργολάβοι που εγκαθιστούν σκυρόδεμα περιορίζοντας το Boulevard Gardens Melbourne
Εργολάβοι που εγκαθιστούν σκυρόδεμα περιορίζοντας το Boulevard Gardens Melbourne

Τεχνικές κατασκευής κρασπέδων

Η απόσβεση του σκυροδέματος μπορεί να γίνει χρησιμοποιώντας δύο τεχνικές:

  1. Παραδοσιακός τρόπος – π.χ. χρήση σταθερών μορφών
  2. Slipforming – δηλ. με χρήση ολισθηρόμορφης μηχανής

Ο παραδοσιακός τρόπος κατασκευής ενός κράσπεδου από σκυρόδεμα δεν διαφέρει από οποιαδήποτε άλλη κατασκευή από σκυρόδεμα. Οι μορφές χάλυβα, ξύλου ή οποιουδήποτε άλλου υλικού – ανάλογα με το πού μένετε – τοποθετούνται και σφίγγονται πριν από την έκχυση του σκυροδέματος.

ξυλότυπος από σκυρόδεμα
Ξύλινος ξυλότυπος από σκυρόδεμα. Boulevard Gardens Melbourne

Ο ξυλότυπος σκυροδέματος αφαιρείται αργότερα την επόμενη μέρα μετά τη σκλήρυνση του σκυροδέματος και είναι έτοιμος για σκλήρυνση.

"Σκυρόδεμα

Η ολίσθηση, ωστόσο, είναι μια νέα μέθοδος απόσβεσης σκυροδέματος. Το σκυρόδεμα τοποθετείται με τη χρήση μηχανής που έχει καθορισμένες διαστάσεις κράσπεδου. Στη συνέχεια τοποθετείται το σκυρόδεμα και το μηχάνημα κινείται για να σχηματίσει το δεύτερο μέρος του κράσπεδου.

επί τόπου κράσπεδο από σκυρόδεμα
Ένα φρεσκοκατασκευασμένο κράσπεδο που χρησιμοποιεί τεχνικές ολισθηρής κατασκευής.

"Νέος

Αυτός ο τύπος σκλήρυνσης σκυροδέματος εξαρτάται από το χρόνο πήξης του τσιμέντου που χρησιμοποιείται στο σκυρόδεμα. Πρόσθετα πρόσμικτα όπως επιταχυντές χρησιμοποιούνται συνήθως στο σκυρόδεμα για να επιτευχθεί μια γρήγορη διαδικασία κατασκευής.

Βίντεο 1 Slipforming [4]

Διακοσμητικό κράσπεδο από σκυρόδεμα

Το διακοσμητικό σκυρόδεμα δεν διαφέρει, μπορεί να γίνει χρησιμοποιώντας τόσο παραδοσιακές τεχνικές όσο και τεχνικές ολίσθησης – αυτό που αλλάζει είναι ο τύπος του αδρανούς στο σκυρόδεμα.

Αποφυγή πίεσης και ρωγμών στο κράσπεδο

Υπάρχουν μερικά πρόσθετα πράγματα που πρέπει να προσέξετε κατά την κατασκευή των κρασπέδων. Τα κράσπεδα – δεδομένου ότι αποτελούνται από σκυρόδεμα – απαιτούν αρμούς προκειμένου να αποφευχθούν οι καταπονήσεις που προκαλούνται από τη θερμική διαστολή. Η ενίσχυση από χάλυβα μπορεί συνήθως να αποφευχθεί εάν προβλέπονται κατάλληλες αρθρώσεις διαστολής σε κατάλληλα διαστήματα. Η ωρίμανση είναι ένα άλλο σημαντικό πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη για ένα κράσπεδο σκυροδέματος καλής ποιότητας. Το σκυρόδεμα τείνει να αποκτά τη δύναμή του με την πάροδο των ετών. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της δύναμής του αποκτάται κατά τη διάρκεια των πρώτων 28 ημερών και ως εκ τούτου θα πρέπει να παρέχεται σωστή σκλήρυνση. Ο χρόνος σκλήρυνσης μπορεί να μειωθεί σε περίπτωση που χρησιμοποιηθεί οποιοσδήποτε επιταχυντής ή σκληρυντικός παράγοντας.

Νέα σκλήρυνση από σκυρόδεμα
Νέα σκλήρυνση από σκυρόδεμα. Παρέχονται αρμοί για την αποφυγή καταπονήσεων που προκαλούνται λόγω θερμικής διαστολής.

Διαφορετικοί τύποι κράσπεδων από σκυρόδεμα

Τώρα που τελειώσαμε με τις τεχνικές κατασκευής και τα σημαντικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την κατασκευή ενός κρασπέδου από σκυρόδεμα, ας μιλήσουμε λίγο για την εφαρμογή διαφορετικών τύπων κρασπέδων.

Cast Insitu Curb Design λεπτομέρειες.
Διαφορετικοί τύποι χύτευσης επί τόπου σκυροδέματος.

Κάθετα κράσπεδα

Τα κάθετα κράσπεδα χρησιμεύουν ως φράγματα εκτός από τον βασικό τους σκοπό να ενισχύουν και να συγκρατούν το πεζοδρόμιο και από τις δύο πλευρές. Τα κάθετα κράσπεδα κατασκευάζονται συνήθως με μονολιθικές υδρορροές που αποστραγγίζουν τα όμβρια ύδατα για να αποτρέψουν το πεζοδρόμιο από οποιαδήποτε ζημιά.

Flush Curbing

Το ξεπλυμένο κράσπεδο συνήθως εξυπηρετεί τον κύριο σκοπό του να συγκρατεί το πεζοδρόμιο χωρίς να επηρεάζει την αποστράγγιση των ομβρίων υδάτων. Είναι χωνευτό, ώστε να μην εμποδίζει τα όμβρια ύδατα να κατευθύνονται προς την αυλή ή/και το μονοπάτι όπου συνήθως φροντίζεται η αποχέτευση.

Συναρμολογούμενα κράσπεδα

Τα συναρμολογούμενα κράσπεδα έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε όχι μόνο να συγκρατούν το πεζοδρόμιο και να οδηγούν τα όμβρια ύδατα αλλά και να επιτρέπουν στα αυτοκίνητα να περνούν από πάνω τους. Συνήθως κατασκευάζονται με crossover οχημάτων για να επιτρέπουν στα οχήματα να έχουν πρόσβαση σε ιδιωτικές ιδιοκτησίες που αργότερα συνδέονται με δρόμους.

Συναρμολογούμενο κράσπεδο από σκυρόδεμα. Boulevard Gardens Melbourne.

Έχουμε ήδη συναντήσει τα crossover οχημάτων, ας αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να καταλάβουμε τι είναι στην πραγματικότητα ένα crossover οχήματος και τι συμβαίνει στην κατασκευή τους.

τσιμεντένιο crossover δρόμο
Συγκεκριμένη ορολογία crossover περιορισμού.

Το crossover οχημάτων, όπως το περιγράφει η πόλη του Κέμπριτζ, είναι ένα μέρος μεταξύ της ιδιωτικής σας ιδιοκτησίας και του πεζοδρομίου [5]. Το cross over του οχήματος συνήθως σχεδιάζεται για να παρέχει στήριξη στο πεζοδρόμιο και ταυτόχρονα να επιτρέπει τη διέλευση οχημάτων από το δρόμο προς την ιδιωτική ιδιοκτησία χωρίς να βλάπτει τους ανθρώπους που περπατούν ή κάνουν ποδήλατο στο μονοπάτι.

Εικόνα 2 Α Τυπικό crossover οχήματος [6]

Το crossover του οχήματος έχει τραπεζοειδές σχέδιο με σπρέι στο πλάι για να επιτρέπει στα οχήματα να τοποθετούνται από τα πλάγια. Τα crossovers των οχημάτων, παρόμοια με τους δρόμους, μπορούν να κατασκευαστούν χρησιμοποιώντας διακοσμητικά αδρανή. Πολλαπλές μέθοδοι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή διακοσμητικών διαδρόμων από σκυρόδεμα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή του οχήματος.

Παρόμοια με το δρόμο, η βάση του crossover του οχήματος πρέπει να είναι αρκετά ισχυρή ώστε να αντέχει τα φορτία των οχημάτων χωρίς καμία ζημιά. Μια αντοχή σε θλίψη 30 MPa θα μπορεί να αντέξει τα φορτία. Επιπλέον, το προβλεπόμενο σκυρόδεμα πρέπει να είναι αδιαπέραστο ώστε να επιτρέπει την απορροή των ομβρίων υδάτων. Η αποστράγγιση του δρόμου δεν θα πρέπει να εμποδίζει την κατασκευή του crossover και ως εκ τούτου θα πρέπει να προβλεφθεί κατάλληλο σύστημα αποχέτευσης. Προκειμένου να αποφευχθεί η ολίσθηση των αυτοκινήτων, θα πρέπει να προτιμάται ένας δρόμος από εκτεθειμένο σκυρόδεμα – το εκτεθειμένο αδρανή σκυρόδεμα παρέχει καλύτερη αντίσταση στην ολίσθηση με μειωμένο θόρυβο από την κυκλοφορία.

Σχετικές ειδήσεις εξωραϊσμού από το Red’s Landscaping Melbourne.

7 πλεονεκτήματα για οδόστρωμα από εκτεθειμένο σκυρόδεμα

3 Καλύτερες τεχνικές κατασκευής μονοπατιών από σκυρόδεμα

7 λόγοι για να επιλέξετε πεζοδρόμιο από σκυρόδεμα

Εμπορική Σκυροδέτηση

3 καλύτεροι τύποι τοίχου αντιστήριξης από σκυρόδεμα

Επιτόπιο σκυρόδεμα

βιβλιογραφικές αναφορές

[1] «Τι είναι το Curb and Gutter | Τύποι κράσπεδου και υδρορροής| Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του Curb and Gutter.” Πολιτική Ζούγκλα (πρόσβαση στις 31 Οκτωβρίου 2021).

[2] «Ποιος είναι ο σκοπός του Curb & Gutter; – Εταιρεία Ασφαλτοστρώσεων: Ομοιόμορφη Πλακόστρωση & Στεγανοποίηση.” Ομοιόμορφη Πλακόστρωση (πρόσβαση στις 31 Οκτωβρίου 2021).

[3] „Πολυτροπικό Εγχειρίδιο.“ Εγχειρίδιο Multimodal (πρόσβαση στις 31 Οκτωβρίου 2021).

[4] «GOMACO GT-3600 Concrete Curb & Gutter Slipform Machine, Tight-Radii Island Paving with 3D Guidance – YouTube». https://www.youtube.com/watch?v=UCgma2_u_E8 (πρόσβαση στις 31 Οκτωβρίου 2021).

[5] „Προδιαγραφές Crossover οχήματος.“ https://www.cambridge.wa.gov.au/files/assets/public/documents-and-files/infrastructure/engineering/vehicle_crossover_specification.pdf (πρόσβαση στις 31 Οκτωβρίου 2021).

[6] «Διάβαση οχημάτων | Συμβούλιο Hornsby Shire.“ https://www.hornsby.nsw.gov.au/property/build/permits-and-certification/apply-for-a-permit/vehicular-crossing-permit (πρόσβαση στις 31 Οκτωβρίου 2021).

Schreibe einen Kommentar