7 πλεονεκτήματα για οδόστρωμα από εκτεθειμένο σκυρόδεμα

0
7 πλεονεκτήματα για οδόστρωμα από εκτεθειμένο σκυρόδεμα

Οι δρόμοι από εκτεθειμένο σκυρόδεμα είναι κατασκευασμένοι από ένα από τα πιο ευέλικτα δομικά υλικά που υπάρχουν. Ερευνητές και επιστήμονες από όλο τον κόσμο μελετούν και πειραματίζονται για να κάνουν το σκυρόδεμα καλύτερο και πιο βιώσιμο υλικό.

Η ανθεκτικότητα του σκυροδέματος

Η ανθεκτικότητά του και η ευκολία κατασκευής του καθιστούν το σκυρόδεμα πρώτη επιλογή τόσο για σχεδιαστές όσο και για κατασκευαστές σε μια σειρά έργων. Η κατασκευή διαδρόμων από εκτεθειμένο σκυρόδεμα δεν διαφέρει. Πέρασαν οι εποχές που οι δρόμοι ήταν μόνο ασφαλτούχοι, δηλαδή εύκαμπτοι, κάτι που απαιτεί μια πολύ καλή βάση για τη μεταφορά των φορτίων στο χώμα. Οι δρόμοι/τα οδοστρώματα από σκυρόδεμα είναι άκαμπτα που χρησιμοποιούν τη δράση της πλάκας για να μεταφέρουν τα φορτία και επομένως λειτουργούν καλά ακόμα κι αν η βάση έχει ελαττώματα.

Αντίθεση Εκτεθειμένο αδρανή σκυρόδεμα
Δημιουργία σκιάς με ένα δέντρο στην περιοχή σκυροδέματος. Οι ρίζες των δέντρων προστατεύονται με μια σχισμή από ανοξείδωτο χάλυβα. Το πιο ανοιχτό χρώμα Hansen Galaxy σχηματίζει ένα γεωμετρικό σχέδιο γύρω από τη σχάρα.

Με τον καιρό, οι δρόμοι από σκυρόδεμα έχουν εξελιχθεί σε δρόμους από εκτεθειμένο σκυρόδεμα, οι οποίοι πλέον είναι αρκετά τυπικοί σε πολλές χώρες λόγω των πλεονεκτημάτων που παρέχουν. Οι δρόμοι και/ή τα πεζοδρόμια από εκτεθειμένο σκυρόδεμα είναι, απλά μιλώντας, οδοστρώματα από σκυρόδεμα που έχουν αδρανή εκτεθειμένα στο επάνω στρώμα. Αυτό φέρνει μια όμορφη αλλά τραχιά αίσθηση στο πεζοδρόμιο μαζί με την απαιτούμενη τριβή που χρειάζεται ένας δρόμος.

Μια πληθώρα ερευνητικών μελετών υποδηλώνει ότι οι δρόμοι από εκτεθειμένο σκυρόδεμα προσφέρουν καλύτερη αντίσταση στην ολίσθηση με λιγότερο θόρυβο από την κυκλοφορία (Τι είναι το Exposed Aggregate; Εκτεθειμένο αδρανή σκυρόδεμα Επεξήγηση, nd; Zhang et al., 2014). Αν και υπάρχουν πολλοί άλλοι λόγοι για να επιλέξετε διάδρομο από εκτεθειμένο αδρανή σκυρόδεμα έναντι των συμβατικών, οι δύο προαναφερθέντες ξεχωρίζουν αυτό το είδος διαδρόμου γιατί αντιμετωπίζει την ηχορύπανση και παρέχει ασφάλεια περισσότερο από τους αντίστοιχους. Όχι μόνο έχει χρησιμοποιηθεί σε δρόμους σε ιδιωτικές ιδιοκτησίες αλλά σε αυτοκινητόδρομους σε όλο τον κόσμο. Ορισμένες χώρες όπως η Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν φτάσει ακόμη και στο να δημιουργήσουν αυτοκινητόδρομους και να μελετήσουν τα πλεονεκτήματά τους σε πολυετή ερευνητικά έργα.

σημάδια ολίσθησης επιστρώσεις σκυροδέματος
Ένα σετ ολίσθησης σημαδιών επιστρώσεων σκυροδέματος. Η αντίσταση ολίσθησης του εκτεθειμένου αδρανούς σκυροδέματος το καθιστά ασφαλέστερη επιλογή.

Εικόνα 2 Σημάδια ολίσθησης (Τι πρέπει να κάνετε όταν εμφανιστούν σημάδια ολίσθησης ελαστικών στον δρόμο σας, nd)

7 λόγοι για να επιλέξετε το Exposed Aggregate Concrete Driveway έναντι ενός συμβατικού τσιμεντένιου δρόμου.

 1. Αντίσταση ολίσθησης – μια ασφαλέστερη επιλογή.
 2. Λιγότερος θόρυβος οχημάτων – περιβαλλοντικά βιώσιμος.
 3. Μειωμένη κραυγή
 4. Ευέλικτο – μπορεί να παραχθεί από διαφορετικά χρώματα με διαφορετικές υφές αδρανών
 5. Ανθεκτικό – είναι τόσο ανθεκτικό όσο το συμβατικό σκυρόδεμα και μπορεί να διαρκέσει για περίπου τέσσερις δεκαετίες
 6. Οικονομικό – Αν και λίγο ακριβό από το συμβατικό σκυρόδεμα, προσφέρει ένα οικονομικό πακέτο λαμβάνοντας υπόψη τα οφέλη που φέρνει μαζί του.
 7. Ευκολία κατασκευής – Είναι ευκολότερο στην κατασκευή σε σύγκριση με άλλες επιλογές που προσφέρουν αισθητική αξία στο δρόμο.

Όπως σημειώθηκε παραπάνω, το εκτεθειμένο αδρανή σκυρόδεμα προσφέρει μια πιο αισθητική αλλά ασφαλέστερη εναλλακτική λύση σε σχέση με ένα συμβατικό δρόμο από σκυρόδεμα. Φέρνει τις επιλογές πολλαπλών υφών και χρωμάτων που μπορεί κανείς να αποκτήσει με τη χρήση διαφορετικών ειδών αδρανών που εκτίθενται στο επάνω στρώμα. Επιπλέον, η ποικιλία στο χρώμα μπορεί να επιτευχθεί χρησιμοποιώντας χρωματισμένα τσιμέντα για να δημιουργηθεί μια αντίθεση μεταξύ της κατασκευής και του διαδρόμου.

Το εκτεθειμένο αδρανή σκυρόδεμα, αν και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1990 στην Αυστραλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, εξακολουθεί να είναι μια πρόσφατη τάση για πολλές κατοικίες και στον εμπορικό εξωραϊσμό.

εκτεθειμένο αδρανή σκυρόδεμα
Εναλλασσόμενα χρώματα εκτεθειμένου αδρανούς σκυροδέματος.

Ε: Πώς κατασκευάζεται ένας δρόμος από εκτεθειμένο σκυρόδεμα.

Διαφορετικοί εγκαταστάτες εκτεθειμένων αδρανών σκυροδέματος θα έχουν ελαφρώς διαφορετικές τεχνικές κατασκευής. Από τεχνικής άποψης, υπάρχουν τέσσερις μέθοδοι για να επιτύχετε ένα φινίρισμα εκτεθειμένου αδρανούς σκυροδέματος για το δρόμο σας.

 1. Βούρτσισμα και Πλύσιμο: Η παλαιότερη αλλά και η πιο απλή μέθοδος. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, η επιφάνεια του σκυροδέματος πλένεται και βουρτσίζεται χρησιμοποιώντας μια σκούπα σε ένα επιθυμητό βάθος όπου εκτίθενται τα αδρανή.
 2. Χρήση χημικών ουσιών: Οι χημικές ουσίες – επιβραδυντές για να είμαστε συγκεκριμένοι – ψεκάζονται στην επάνω επιφάνεια, γεγονός που επιβραδύνει τον χρόνο πήξης και σκλήρυνσης του ανώτερου στρώματος που αργότερα γίνεται εύκολο να αφαιρεθεί.
 3. Σπορά του διακοσμητικού αδρανούς: Αυτό είναι μάλλον εύκολο και παρέχει το φινίρισμα της επιλογής του καθενός. Αμέσως μετά την τοποθέτηση του σκυροδέματος, μπορεί κανείς να σπείρει το διακοσμητικό αδρανή στο επάνω στρώμα.
 4. Επικάλυψη: Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται όταν ένα υπάρχον συμβατικό σκυρόδεμα αναβαθμίζεται σε διάδρομο εκτεθειμένου αδρανούς σκυροδέματος. Ένα μικρό στρώμα εκτεθειμένου αδρανούς σκυροδέματος χύνεται πάνω από την ήδη υπάρχουσα πλάκα.
 5. Ανάμιξη των διακοσμητικών αδρανών: Η ανάμειξη των αδρανών που πρόκειται να εκτεθούν στο σκυρόδεμα θα ήταν δαπανηρή αλλά λιγότερο απαιτητική εργασία.

Ε: Είναι ακριβό το εκτεθειμένο αδρανή σκυρόδεμα;

Ναι, αλλά όχι σε τεράστιο ποσοστό. Σε αυτή την περίπτωση απαιτούνται συνήθως διακοσμητικά αδρανή τα οποία κοστίζουν λίγο υψηλότερα από τα συμβατικά αδρανή. Έτσι, συμβαίνει με τους επιβραδυντικούς παράγοντες – εάν χρησιμοποιούνται!

Ε: Είναι ισχυρό το εκτεθειμένο αδρανή σκυρόδεμα;

Το εκτεθειμένο αδρανή σκυρόδεμα είναι τόσο ισχυρό όσο το συμβατικό σκυρόδεμα. Δεν διαφέρει από το συμβατικό σκυρόδεμα εκτός από την επιφάνειά του. Μπορεί να δεχτεί φορτία οχημάτων εξίσου καλά με το συμβατικό σκυρόδεμα ακόμη και σε ακραίες καιρικές συνθήκες.

Ε: Πρέπει να σφραγίσετε το δρόμο από εκτεθειμένο σκυρόδεμα;

Ναι, ο δρόμος από εκτεθειμένο σκυρόδεμα – πολύ παρόμοιος με το συμβατικό διάδρομο από σκυρόδεμα – απαιτεί σφράγιση κάθε 4 έως 5 χρόνια.

Σχετικές συγκεκριμένες πληροφορίες από το Red’s Landscaping Melbourne

7 λόγοι για να επιλέξετε πεζοδρόμιο από σκυρόδεμα

Εμπορική Σκυροδέτηση

4 τύποι οικολογικού σκυροδέματος

3 καλύτεροι τύποι τοίχου αντιστήριξης από σκυρόδεμα

9 συγκεκριμένα στοιχεία για τους Τοπίους της Μελβούρνης.

3 Καλύτερες τεχνικές κατασκευής μονοπατιών από σκυρόδεμα

7 σημαντικοί λόγοι για να επιλέξετε Διαπερατό Σκυρόδεμα

© Red’s Landscaping Melbourne – Quality Landscapers Melbourne

βιβλιογραφικές αναφορές

5 απίστευτα πλεονεκτήματα του να έχεις εκτεθειμένο αδρανή σκυρόδεμα στο σπίτι σου – TechSling Weblog. (ν). Ανακτήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2021, από https://www.techsling.com/5-incredible-advantages-exposed-agregate-concrete-home/

Εκτεθειμένο αδρανή σκυρόδεμα – Διακοσμητικό φινίρισμα με βότσαλο – Δίκτυο σκυροδέματος. (ν). Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2021, από https://www.concretenetwork.com/concrete/exposedaggregate/

Exposed Aggregate Concrete Driveways Melbourne & Concrete driveways Μελβούρνη | Εκτεθειμένα αδρανή οδόστρωμα, Εκτεθειμένο αδρανή σκυρόδεμα, Αδρανή σκυρόδεμα. (ν). Ανακτήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2021, από https://www.pinterest.com.au/pin/531776668482896555/

Nakhi, A. Ben, & Alhumoud, JM (2019). Επιδράσεις των ανακυκλωμένων αδρανών στο μίγμα σκυροδέματος και την έκθεση στο χλωρίδιο. https://doi.org/10.1155/2019/7605098

Τα καλύτερα εκτεθειμένα αδρανή οδόστρωμα του Περθ – Διακοσμητικό σκυρόδεμα WA. (ν). Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2021, από https://www.decorativeconcretewa.com.au/exposed-aggregate/

Κατανόηση της έννοιας του εκτεθειμένου αδρανούς σκυροδέματος. (ν). Ανακτήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2021, από http://www.cedarlinecontracting.ca/understanding-meaning-exposed-agregate-concrete/

Τι είναι το Exposed Aggregate; Εκτεθειμένο αδρανή σκυρόδεμα Επεξήγηση. (ν). Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2021, από https://www.absolutescapes.com.au/faq/what-is-exposed-agregate/

Τι πρέπει να κάνετε όταν εμφανιστούν σημάδια ολίσθησης ελαστικών στον δρόμο σας. (ν). Ανακτήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2021, από https://www.staineaters.com.au/burnout-mark-removal/

Zhang, JP, Liu, GQ, & Wang, PZ (2014). Χαρακτηριστικά ολισθηρότητας και μείωσης του θορύβου του οδοστρώματος από εκτεθειμένα αδρανή τσιμεντοκονίαμα. Προηγμένη Έρευνα Υλικών, 1052352–357. https://doi.org/10.4028/WWW.SCIENTIFIC.NET/AMR.1052.352

Schreibe einen Kommentar